С близо 10% поскъпват билетите на БДЖ
С близо 10% поскъпват билетите на БДЖ / netinfo
По-скъпи билети за пътуване с влак ще имаме от 1 юли, съобщиха от БДЖ. Средното увеличение на цените на пътническите превози е 9.19 процента, а товарните превози ще бъдат с 8 на сто по-скъпи. Повишението на цените е резултат от поскъпването на горивата и електроенергията, категорични са от БДЖ.

Само за първите четири месеца на 2008 година ръстът в цените на горивото е 31.25%, а цените на електроенергията са се увеличили с 30.54 процента в сравнение със същия период на 2007 година, коментират от компанията. Оттам допълват, че разходите им за ремонт на вагоните от външни фирми са се увеличили с 24 процента заради по-скъпите материалите и резервните части. Разчетите на железниците показват, че допълнителните им разходи ще са в размер от около 14 милиона лева.

С около 10 стотинки ще се увеличат цените на билетите за кратки разстояния. Така цената на единичен билет за вътрешноградската зона на София става 0.80 лв., а за вътрешноградските зони на другите големи градове в страната – 0.70 лв. Цените за пътуване с пътнически влак на разстояние до 10 км се увеличават с 10 стотинки, а за разстояния между 11 км и 20 км поскъпването е с 20 стотинки. Билетът София – Перник и София – Своге ще е по-скъп с 20 стотинки до 1.20 лева. Глобата за пътник, който без причина е спрял влак с внезапна спирачка, се увеличава от 10 лв. на 100 лв.