Румънците пазаруват у нас за Коледа
Румънците пазаруват у нас за Коледа / netinfo

Десетки хиляди румънци се устремиха на пазар преди Коледа в България и Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС. Румънците, които живеят в централната и южната част на страната, пазаруват в България, най-вече в Русе, където цените са по-ниски от тези в Румъния, съобщава ИТАР-ТАСС. Румънските граждани са улеснени от факта, че за да преминат границата с България, е необходимо само да платят невисока такса за преминаване през моста на река Дунав и да представят документ за самоличност. От България румънците купуват хранителни стоки, обувки, дрехи, битова техника и дори строителни материали, информира агенцията.

Жителите на румънските окръзи Сучава, Марамуреш и Ботошан в северната част на страната се втурнаха на пазар в Украйна. Това, което ги привлича там, е фактът, че цените на всички стоки са по-ниски с около 20-30 процента от тези в Румъния. Значително по-ниска е и цената на бензина в Украйна, отбелязва агенцията.

През последните дни само през граничния пункт Сирет всекидневно преминават над 10 000 души, а през почивните дни - над 15 000. На границата се оформят километрови опашки, което налага чакане с часове. Въпреки това румънските митнически власти очакват през следващите дни потокът да нарасне още повече.