Рекордните 2,5 млрд. лева от парите по европрограмите са разплатени през 2012-а
Рекордните 2,5 млрд. лева от парите по европрограмите са разплатени през 2012-а / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Рекордните 2,5 млрд. лева от ресурса по европрограмите са разплатени през 2012-а
60313
Рекордните 2,5 млрд. лева от ресурса по европрограмите са разплатени през 2012-а
  • Рекордните 2,5 млрд. лева от ресурса по европрограмите са разплатени през 2012-а

През 2012-та година България е договорила целия финансов ресурс по действащите оперативни програми и са разплатени рекордните 2.5 милиарда лева, съобщи министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев. Той отчете изпълнението на оперативните програми за миналата година, заедно със заместник-министъра на финансите Карина Караиванова. На отчета присъства и премиерът Бойко Борисов.

В края на 2012-та година страната ни е постигнала свръхдоговаряне с договорените 100.3 процента от целия финансов ресурс по оперативните програми, отчете министър Дончев. Към същата дата са разплатени 35 процента от парите, като абсолютен шампион по разплащания е оперативната програма „Транспорт". Постигнатите резултати имат висока цена, обясни Томислав Дончев. „Изключително силен, жесток контрол по отношение на извършваните разходи в хилядите проекти, които се изпълняват и това означава финансова корекция за всяка допусната грешка", каза той.

Сред постиженията на миналата година е и размерът на възстановените от Европейската комисия средства, който е равностоен на общия размер от всички предходни години. Колкото до 2013-та година министър Дончев постави като цел приключването й с не по-малко от 65 процента разплатени средства. Предизвикателство ще бъдат и предстоящите парламентарни избори, обясни Дончев. Той изрази убеждението си, че системата е достатъчно устойчива и дори саморегулираща се и смята, че изборите няма да имат негативен резултат за нея.

Рекордните 25 млрд лева от парите по европрограмите са разплатени през 2012а
netinfo


Премиерът Борисов изрази задоволството си от постигнатите резултати, но напомни, че и това не трябва да ни задоволява, и посочи как трябва да се работи през тази година. „Задачата на всички вас е тази - строги, но справедливи, за да могат бързо да ни възстановяват парите от Брюксел", каза Борисов, визирайки администрацията, работеща за усвояване на европейските средства.
Рекордните 25 млрд лева от парите по европрограмите са разплатени през 2012а
netinfo