Реформаторите разкриха възнагражденията на Иван Искров през 2014-а
Реформаторите разкриха възнагражденията на Иван Искров през 2014-а / БГНЕС, архив
Реформаторският блок разкри заплатата на Иван Искров през 2014-а
84658
Реформаторският блок разкри заплатата на Иван Искров през 2014-а
Реформаторският блок разкри заплатата на Иван Искров през 2014-а
  • Реформаторският блок разкри заплатата на Иван Искров през 2014-а
  • Реформаторският блок разкри заплатата на Иван Искров през 2014-а

Средномесечно брутно възнаграждение от 19 000 лева е получавал бившият управител на БНБ Иван Искров през първата половина на 2014 година, а през следващото полугодие то е паднало малко под 17 000 лева. Тази информация разпространиха от Реформаторския блок, след като спечелиха съдебно дело в Върховния административен съд за оповестяване на заплата на шефа на БНБ неговите заместници.

Иван Искров взимал 17 000 лв. заплата като шеф на БНБ

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров е категоричен, че не приемат шефът на БНБ да получава заплата, четири пъти по-голяма от тази на премиера. Затова те отново ще внесат законопроекта за таван на заплатите. "В момента няма таван на заплатите на БНБ и те могат да си определят сами, каквато желаят сума", каза Димитров.

Освен това по думите на Димитров депутатите не приемат и практиката за допълнителните възнаграждения както е било преди фалита на КТБ - "били са разпределяни на калпак". "Това е много лоша практика - няма връзка с постигнатите резултати. Ако някой не знае, че е фалирала банка в България и би гледал тези заплати на БНБ и би видял, че преди фалита на КТБ са най-високи, то тогава тяхната самооценка е за най-доброто управление на банката. Това също не го приемаме", посочи народният представител.

УС на БНБ: Вече публикувахме възнагражденията си

По думите на Радан Кънев е илюзия, че който и да било може и трябва да става богат на висша държавна служба. "Да има достойно заплащане, да и мисля, че това, което е предложено вече законодателно, е повече от достойно заплащане, но да има доход, който би могъл да има в частната сфера, това го няма никъде. На този принцип би трябвало да определим заплатата на главния прокурор, като я мерим по най-богатите адвокати в страната. Естествено, че никъде по света няма такова възнаграждение. Отделно един шеф на БНБ се предполага и по изискванията на закона, и по най-простата логика и разум, че е човек с успешна кариера в банковия сектор. Бедни хора с успешна кариера в банковия сектор няма, така че за този период в БНБ могат да си позволят спокойно да си покриват разходите и нищо повече", коментира той.