УС на БНБ: Вече публикувахме възнагражденията си
УС на БНБ: Вече публикувахме възнагражденията си / netinfo

На свое заседание Управителният съвет на Българската народна банка отново е разгледал темата за възнагражденията в централната банка.

Съдът задължи управата на БНБ да обяви възнагражденията си преди фалита на КТБ

От БНБ съобщават, че по повод прието на 20.01.2016 г. решение на Върховния административен съд по дело за достъп до обществена информация относно възнагражденията в БНБ, с което се отхвърлят две от исканията на жалбоподателите и се уважават други две, обръщат внимание на няколко въпроса.

Възнагражденията на УС на БНБ и методиката за тяхното определяне бяха публикувани на 30 юли 2015 г. Те също така са публикувани в Бюджета на БНБ за 2016 г.

Управителят на БНБ с над 15 000 лв. заплата

Уважените искания засягат периода преди встъпване в длъжност на Управителния съвет на БНБ в настоящия му състав. Те са свързани: с определяне методиката на възнагражденията на персонала в БНБ; вътрешните правила за организация на работната заплата за персонала на банката определят методиката за тяхното формиране. С днешна дата тези правила са качени на интернет страницата на БНБ). Нивата на заплатите по видове персонал са посочени в Бюджета на БНБ за 2016 г.

Уважените искания са свързани и с размера на възнагражденията на членовете на бившия УС през първите шест месеца на 2014 г. На 18.09.2015 г. БНБ публикува на интернет страницата си след декларирано съгласие за разкриване на информация по Закона за защита на личните данни от Иван Искров, Калин Христов и Димитър Костов тяхното брутно средномесечно възнаграждение, включващо всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци за периода юли 2014 г. - юни 2015 г.

Иван Искров вземал над 16 500 лв. чиста заплата

С оглед избягване на потенциални нарушения от страна на БНБ на Закона за личните данни допълнителна информация по този въпрос ще бъде предоставена след влизане в сила на решението на ВАС, обясняват от БНБ.