На метри под повърхността на Северно море, близо до най-южния край на Норвегия, в малкото градче Båly, с изглед към пролива Скагерак, отвори врати първият подводен ресторант в Европа. 110-футовата структура (33,5 м), наклонена бетонова колона, която прилича на потънал перископ, беше потопена през юли 2018 г. и посрещна първите гости на 20 март, съобщава Си Ен Ен.
Ресторантът, наречен „Under“, е дизайн на норвежкия екип Snøhetta, който изгради име с проекти като „Bibliotheca Alexandrina“ в Египет и Операта в Осло, както и с обновяването на Таймс Скуеър в Ню Йорк.
Ресторантът може да побере до 40 гости, защитени от бетонни стени с дебелина половин метър и има обща вътрешна площ от около 500 кв.м, разположени на три нива, предлагащи уникални подводни гледки към околната морска среда през 11-метров широк панорамен прозорец.
Основателят на Snøhetta коментира: „Това ще ви предложи нови перспективи и начини да видите света“.
Ресторантът е построен за около шест месеца на шлеп близо до брега. Повече от половината от конструкцията е потопена и гостите получават достъп чрез стъклена пътека над пропастта между брега и входа, който е на нивото на брега.
"Първият проблем е налягането на водата, тъй като ние сме на 5 м под повърхността, но най-голямото предизвикателство са вълните. Вятърът и вълните са големи тук. За да издържи на всички тези сили, сградата е леко извита, така че може по-добре да отвърне на вълните. каза отговорникът на проекта Грасдал.
Вкусното меню, създадено от датския главен готвач Николай Елицгаард Педерсен, разчита в голяма степен на местни морски дарове, както и на гъби, плодове, различни морски птици и диви овце от околностите на района.
Ресторантът, наречен „Under“, е дизайн на норвежкия екип Snøhetta, който изгради име с проекти като „Bibliotheca Alexandrina“ в Египет и Операта в Осло, както и с обновяването на Таймс Скуеър в Ню Йорк.
Europe first underwater https://t.co/moI6FHvgsk restaurant resembles a shipwrecked https://t.co/TtFz0zS4Sp monolith Mashable https://t.co/iWio5qdAJ7
— Bosque Academo Atena (@ACADEMIA15M) 22 март 2019 г.
Ресторантът може да побере до 40 гости, защитени от бетонни стени с дебелина половин метър и има обща вътрешна площ от около 500 кв.м, разположени на три нива, предлагащи уникални подводни гледки към околната морска среда през 11-метров широк панорамен прозорец.
Основателят на Snøhetta коментира: „Това ще ви предложи нови перспективи и начини да видите света“.
“How would you like to eat fish..while being watched by fish?” Europe's First Underwater Restaurant Opens In Norway | HuffPost UK https://t.co/gmnRP0Lpr8
— bluedot1 (@bluedot113) 21 март 2019 г.
Ресторантът е построен за около шест месеца на шлеп близо до брега. Повече от половината от конструкцията е потопена и гостите получават достъп чрез стъклена пътека над пропастта между брега и входа, който е на нивото на брега.
"Първият проблем е налягането на водата, тъй като ние сме на 5 м под повърхността, но най-голямото предизвикателство са вълните. Вятърът и вълните са големи тук. За да издържи на всички тези сили, сградата е леко извита, така че може по-добре да отвърне на вълните. каза отговорникът на проекта Грасдал.
Europe's first underwater restaurant is opening in Norway, also serving as a research center for marine life.
— TicToc by Bloomberg (@tictoc) 22 март 2019 г.
Here's a view of the “Under” restaurant, which has the dual meaning of "below” and ”wonder” in Norwegian #underwaterrestaurant pic.twitter.com/a9zXGaYmFq
Вкусното меню, създадено от датския главен готвач Николай Елицгаард Педерсен, разчита в голяма степен на местни морски дарове, както и на гъби, плодове, различни морски птици и диви овце от околностите на района.