Прозрачността на руските компании се повишава
Прозрачността на руските компании се повишава / снимка: EPA/BGNES

Равнището на прозрачност на 90-те най-големи руски публични компании е нараснало с 1,4 процентни пункта. Класацията се оглавява от „СТС медия“. Броят на компаниите, повишаващи нивото на прозрачност, се е увеличил, пише „Ведомости“. Standard & Poor's и Центърът за икономически и финансови разработки публикуват ежегодно изследване за прозрачността на руските компании. Класацията се съставя на базата на 108 критерия, разделени в три групи: разкриване на структурата на собствеността и правата на акционерите, финансова и операционна информация, състав и процедура на работата на борда на директорите и мениджърите.

Начело на класацията тази година е „СТС медия“, нивото на прозрачност на компанията – 78%. Акциите на „СТС медия“ се котират на борсата NASDAQ, обяснява първото място на компанията нейният заместник генерален директор Валери Богатирев: „Налага ни се да се придържаме към високите американски стандарти“. По-нататък се нареждат „Роснефт“ /78%/, Новолипецкият металургичен комбинат /77%/, мобилният оператор МТС /77%/ и „Мечел“ /76%/.

„Роснефт“ се изкачи с цели осем позиции, изоставайки от лидера само по ниво на прозрачност на мениджмънта. „Компанията е в състояние да достигне и първото място: прозрачността позволява на нашия главен акционер – държавата да определя печалбите на компанията чрез данъците“, заяви Питър О'Браян.

МТС е слязъл на четвърто място. През тази година информационната ни прозрачност само се повишаваше, учудва се представител на МТС.

Въпреки незначителния ръст на индекса като цяло, броят на компаниите, повишаващи нивото на прозрачност, се е увеличил, повече компании са започнали да разкриват отчетността си преди годишното събрание на акционерите, заяви анализаторът на S&P Елена Пастухова: през тази година така са постъпили 64,4% от компании, участващи в класацията.