Продължава протестът на работниците в „Кремиковци”
Продължава протестът на работниците в „Кремиковци” / netinfo
Протестът на кремиковските работници пред Министерски съвет продължава. Синдикалните лидери от "Кремиковци" успяха да връчат на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров декларация, в която настояват за запазването на дейността на металургичния комбинат.

Металурзите искат гаранции за обезпечение на нормално производство от страна на НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, спешно намиране на варианти за привличане на нови и надеждни инвеститори, които да оперират в комбината до продажбата му в неговата технологична цялост. Те настояват министерството и правителството да излязат с ясна и категорична позиция за бъдещето на дружеството и на работещите в него и всеки момент очакват да бъдат приети на среща от представители на правителството.

Лидерът на КТ „Подкрепа” Людмил Павлов обясни, че от „Кремиковци” за София са тръгнали т.нар. белази или огромни камиони, а синдикатите оттук нататък продължават с протести, блокади на пътища. Те ще започнат и срещи с президента Георги Първанов и опозиционните партии в парламента. Вероятно ще пристъпим и към общонационален протест за защита на „Кремиковци” и на интересите на работниците у нас, обяви Васил Яначков от КНСБ.

От утре излизаме на гражданско неподчинение, ако днес няма решение за „Кремиковци”, призова Людмил Павлов.

Вицепрезидентът на КНСБ Константин Тренчев показа документ, с който ръководството на „Кремиковци” е превело месечен хонорар от 40000 лева на фирма „Консултант”, която работи за комбината. Тренчев се обърна към служителите на МВР с призив да не предприемат силови действия спрямо протестиращите.

Междувременно на пресконференция в МС премиерът Сергей Станишев заяви, че правителството е положило максимални усилия за перспективата на „Кремиковци” и че по този повод са проведени редица срещи. По думите му се получава се ситуация, в която „Кремиковци” системно генерира загуби.