Президентът подготвя вето върху промените в Кодекса за социално осигуряване
Президентът подготвя вето върху промените в Кодекса за социално осигуряване / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Президентът Георги Първанов е възложил анализ на възможността за налагане на вето върху поправката в Кодекса за социално осигуряване, която предвижда отпадане на точковата система от 2011 година. Тази промяна ще ощети хиляди граждани, които искат да се пенсионират догодина, заяви българският президент. Социалният министър Тотю Младенов отказа да коментира изявлението на държавния глава и обясни, че отпадането на точковата система е било договорено преди няколко месеца.

Президентът Първанов определи като неаргументирана поправката в Кодекса за социално осигуряване, която предвижда отпадане на точковата система от следващата година.

Според него това нарушава подписаното споразумение между премиера и социалните партньори и е несправедливо за хората, които ще се пенсионират през 2011 година и които имат голям осигурителен принос. Това ще намали гъвкавостта на пенсионната система и влиза в разрез с пенсионния модел от 2000 година, допълни президентът. Не е справедливо и за хората, които дни преди новата година трябва да изберат дали да работят една година повече или да си откупят недостигащия осигурителен стаж, коментира Георги Първанов.

От своя страна социалният министър Тотю Младенов заяви, че отпадането на точковата система от следващата година е ясно от няколко месеца и няма да засегне толкова много хора, както твърди президентът. Срокът за отпадане на точковата система никога не е стоял на масата на преговорите и не е заложен в подписаното споразумение, обясни още министър Младенов.