Правителството набеляза мерки за противодействие на инфлацията
Правителството набеляза мерки за противодействие на инфлацията / netinfo

Мерки за противодействие на инфлацията и компенсиране на социално слабите граждани предприема правителството. Гласуваният документ от Министерски съвет ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание от премиера Сергей Станишев. Решението бе взето, след обсъждане на доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски. В документа се посочва, че основните фактори, влияещи върху размера на инфлацията, са нарастването на цените на горивата и храните. Текущите високи равнища обаче се разглеждат от правителството като временни и се очаква при липса на допълнителни външни шокове инфлацията постепенно да намалее до едноцифрени нива.

Анализът показва, че независимо от повишението на цените, нарастват и средните реални доходи на домакинствата. Средната работна заплата за второто тримесечие на тази година се повишава със 7,9%, а средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през юли е с 6 на сто повече, спрямо същия месец на 2007 г.

Общо 90 млн. лв. ще бъдат за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври тази година. Мярката ще обхване около 1,1 млн. пенсионери и средната пенсия ще бъде 235,87 лв., което е близо 24% повече спрямо януари 2008 г. За енергийни помощи са предвидени 29,53 млн. лв., а за предоставянето на допълнителна еднократна помощ за хората с най-ниски доходи – 36 млн. лв. По тази мярка ще бъдат подпомогнати около 360 000 души. Еднократните помощи за първокласници скачат от 120 лв. на 150 лв. По този начин ще бъдат подпомогнати 40 000 деца от социално слаби семейства. За осигуряване на учебния процес са предвидени 21 млн. лв., за довършване на ремонта на студентски общежития – 10 млн. лв. и 25 млн. лв. са за подобряване на образователната и научната инфраструктура на държавните висши училища. 10 млн. лв. са за преодоляване на дефицита по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа".

Предложеният социален пакет е в съответствие с препоръката на Европейската комисия да не се използват данъчни мерки, а да се подпомогнат домакинствата в най-неравностойно социално положение чрез инструментите на социалната политика.