Пощенска банка придобива Алфа банк
Пощенска банка придобива Алфа банк / снимка: БГНЕС, архив

Пощенска банка и Алфа банк са подписали Меморандум за споразумение за придобиването на клона на Алфа банк България от страна на Пощенска банка, съобщиха от дружествата.

Сделката е в пълно съответствие с плана за преструктуриране на Алфа банк, одобрен от Европейската комисия през 2014, и нейния ангажимент да се фокусира върху дейността на основните си пазари, като в същото време се вписва отлично в стратегията на Пощенска банка да разшири своите операции и да утвърди присъствието си на българския пазар като една от най-стабилните и устойчиви финансови институции с активи от повече от 6,3 милиарда лева, пише в съобщението.

Придобиването включва всички банкови дейности на Алфа банк на обща стойност 500 милиона лева и кредити в размер на над 800 милиона лева.

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на Пощенска банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20 на сто, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания, пише още в съобщението.

До приключването на сделката, клиентите на Алфа банка ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента, а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка.

Пълното завършване на трансакцията се очаква преди края на 2015 година, след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия, Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и други.

От Българска народна банка съобщиха, че „предприетите досега предварителни действия създават предпоставки за своевременно финализиране на сделката за придобиването на Алфа Банка - клон България от Пощенска банка".

От централната банка подчертаха, че подкрепят консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система.