Петър Диков: Собственикът на Кремиковци е изправен пред две алтернативи
Петър Диков: Собственикът на Кремиковци е изправен пред две алтернативи / netinfo

Според мен в "Кремиковци" спокойно може да се развие финансовият и делови център на Югоизточна Европа. София има възможности и заслужава една такава структура. От 15 години насам с падането на железни завеси и бариери София отново е в центъра на Югоизточна Европа. София е на идеалното място, където може да се развият структурите на един истински делови и финансов център на Югоизточна Европа. Този център може да съдържа модерни офиси, може да има банки, може да се включи и модерно бяло производство и територията, на която е разположен комбинатът Кремиковци с неговата площ от порядълка на 10000 дка би могла да бъде идеално място за такава структура. От устройствена и от геополитическа гледна точка София има шанс да й се случи подобен проект. каза в предаването "Кой говори" по Дарик главният архитект на София Петър Диков.

При мен ежедневно идват инвеститори, които желаят да инвестират в София. Във финансовите и делови среди на Европа, а и не само на Европа България и София са достатъчно популярно и атрактивно място в момента. Ако София желае да получи своето място в системата на европейските градове, тя трябва да има къде да диша. За мен "Кремиковци" е перфектното място, на което София може да получи развитието си, да получи статута си на един важен град в Югоизточна Европа и едновременно с това да се реши един болен екологичен проблем, каза Диков и допълни:

Ако нещо може да се случи с Кремиковци, то може да се случи сега. Собственикът на Кремиковци е изправен пред две алтернативи. Едната е да започне истинска работа по екологизацията на предприятието. Това ще струва по данни от пресата 350 млн. евро. Моето скромно мнение е, че тези пари ще бъдат част от обновяването на Кремиковци. Или другата алтернатива е Кремиковци да се разработи, като проект, в който Кремиковци предоставя терена, изнася производството и на този терен се прави нещо, което е в полза на държавата, на София и на софиянци. Това са двете алтернативи. Ако започне екологизацията, ход назад няма, тоест Кремиковци остава в Софийското поле с обещанията, че с тези пари за екологизация то повече няма да мърси.

"Кремиковци" има своето място в икономиката на страната, каза от своя страна членът на Управителния съвет на "Кремиковци" Божко Бонев и предостави конкретни данни: в момента Кремиковци участва с около три процента в националния брутен продукт на страната, във външнотърговския баланс на страната с около 10 процента, дава поминък на около 6500 работника и на техните семейства. С Кремиковци са свързани не по-малко от 3000 фирми, които търгуват с "Кремиковци" и правят съответните доставки за нуждите на Кремиковци, около 30 процента от товаропотока, който БДЖ извършва в рамките на година, е ангажиран със стоки за и от Кремиковци.

Сега е моментът да се реши съдбата на "Кремиковци" от гледна точка на екологизацията. Оттук следват едни значими инвестиции. 86 проекта са предвидени да екологизират Кремиковци и околната среда така, че предприятието да отговаря на нормите за замърсяване на въздух. Тези проекти са в ход. Финансово ги обезпечава Кремиковци, предоставят се кредити от собственика. От 86 обекта 45 вече са в проект на изграждане, просто трябва технологичното време. До 2012 година ние трябва да приведем околната среда в Кремиковци в съответствие с екологичните норми, за което има предвидени като бюджет над 312 млн. лв., допълни Бонев.