Пенсионна възраст 65 години? Не и при това правителство
Пенсионна възраст 65 години? Не и при това правителство / netinfo

В нито една държавна институция не се обсъжда въпросът за увеличаване на пенсионната възраст в България на 65 години и едва ли ще има подобно решение преди изтичането на мандата на това правителство.

Но демографската криза и съотношението между работещи и пенсионери рано или късно ще наложат подобна промяна. Това каза в предаването „ Портфейл” на Дарик радио Дикран Тебеян – заместник-председател на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Ето какво още каза Тебеян:

В България демографската ситуация е толкова неблагоприятна, че рано или късно ние ще трябва да отидем на увеличаване на пенсионната възраст.

В момента в Европа четирима души-работещи издържат един пенсионер. В България положението е много по-трагично. Тази година се очаква на 100 работещи да се падат 82 пенсионери.

Откакто навършат пенсионната възраст, един мъж получава пенсия средно 14 години, а една жена – средно 21 години.

Колкото по-малко са пенсионерите, толкова по-голям ще бъде размерът на пенсията, която се пада на един пансионер.

Разбира се, има и субсидиране от държавния бюджет, което също осигурява ежегодно нарастване на пенсиите с процент по-високо от инфлацията, но общо взето, при равни други условия, при едно и също субсидиране от държавния бюджет, колкото по-малко са пенсионерите, естествено, че ще бъде по-голяма пенсията.

Ако се отиде в бъдеще – да кажем след четири-пет години – към такова решение, то ще зависи: първо, от това как ще се променя съотношението работещи-пенсионери; второ, много е вероятно да се тръгне към постепенно увеличаване на пенсионната възраст, както е досега.