Парламентът застрахова коли и имоти за 100 000 лв.
Парламентът застрахова коли и имоти за 100 000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Народното събрание обяви обществена поръчка за избор на застраховател за 2016 г. Прогнозната стойност на поръчката възлиза на 108 000 лв., с ДДС, предаде БГНЕС. Парламентът ще застрахова с пълно "Каско" 100 автомобила, 568 седящи места в тях, както и 248 имота на Народното събрание.

Офертите, които ще се подават до 20-ти ноември, трябва да съдържат предложения по застраховките "Гражданска отговорност", "Каско" и "Злополука" за автомобилите на НС, както и "Пожар и природни бедствия" за недвижимите имоти на парламента.

100-те автомобила, в които се возят народните представители, ще бъдат застраховани срещу кражба и грабеж, както и срещу вандализъм, става ясно от заданието на обществената поръчка. Срещу злополука ще бъдат застраховани 568 места в депутатските лимузини. Застрахователната премия за едно място е 5000 лв. От документацията става ясно още, че в последните три години девет автомобила на Народното събрание са претърпели пътно-транспортно произшествие, което е станало по вина на парламентарните шофьори.

Недвижимото имущество, собственост на българския парламент, в размер на 248 имота ще бъде застраховано срещу пожар, земетресение, стачки, бунтове и размирици, наводнение, градушка, авария на ВиК инсталациите. Обект на застраховка ще бъдат двете сгради на Народното събрание в центъра на София, почивните станции на парламента във Велинград и Банско, както и жилищата, в които депутати от страната са настанени по време на мандата си.

Изборът на застраховател ще стане на база предложена оферта с "най-ниска цена".