Орешарски взе участие в ЕКОФИН
Орешарски взе участие в ЕКОФИН / netinfo

Министърът на финансите Пламен Орешарски взе участие в приключилото днес в Берлин неформално заседание на Съвета на ЕС по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН). Пред българските журналисти в германската столица той характеризира темите, определени от германското председателство, които са били дискутирани на форума като актуални от гледна точка на българското правителство, а самата среща като полезна с обмена на идеи и на национален опит.

Участниците в заседанието са обсъдили качеството на публичните финанси с акцент върху три основни насоки: изграждането на социални мостове за растеж и социално включване чрез подхода на човешки капитал, ефикасността на публичните разходи и ефективността на приходната част на бюджета. Изразена била позицията, че България напълно подкрепя инициативата "Социални мостове чрез човешки капитал", определяща я като ключов фактор за бъдещата конкурентоспособност на ЕС. В тази връзка страната ни набляга на реформирането на по-ниските нива на образованието, предвид по-голямата социална възвръщаемост на инвестициите в тях, както и насърчаването на социалната интеграция.

Посочено било също, че България подкрепя въвеждането на бюджетиране, ориентирано към резултати.

Изразена била българската позиция, че усъвършенстването на методите и данните за отчитането на ефективността на публичните разходи са необходими за оптимизирането на ползата от тях. Усилията са насочени към реформиране в посока към пазарно ориентирани институционални и функционални форми на ключовите звена на публичния сектор - на първо място образование, здравеопазване, както и финансиране на научно-изследователската дейност, заяви пред българските журналисти Пламен Орешарски.

В дискусията за приходната част на бюджета и новите предизвикателства за данъчните системи в контекста на глобализацията, очертавайки тенденцията през последните десет години, министърът на финансите е посочил, че страната ни е изградила модерна данъчна система с максимално широка данъчна база и ниски данъчни ставки. От гледна точка на настоящото икономическо положение българската позиция е, че приоритетно значение има косвеното данъчно облагане в сравнение с облагането на доходите, защото е по-неутрално и се основава на унифицирани ставки, българската данъчна система се основава на данъците на мобилна основа. В перспектива България ще доразвива имуществените данъци, т.е данъците с немобилна основа, като целта е постигането на баланс между двата вида данъци.

Министрите на финансите на страните от ЕС са обсъдили също проблема за въвеждането на механизма на обратно начисляване на ДДС. Засега дискусията по този въпрос остава отворена, тъй като и този механизъм крие рискове за отклоняване на данъци, заяви Пламен Орешарски.