Определиха Токио за кулинарна столица на света
Определиха Токио за кулинарна столица на света / netinfo

Токио официално измести Париж от позицията кулинарна столица на света, според издание на френския туристическия пътеводител "Мишлен", цитиран от Асошиейтед прес.

Това е първото издание на френската библия на гастрономията "Мишлен" извън границите на Европа и САЩ.

Изданието за Токио присъди общо 191 звезди на 150 ресторанта в японската столица. Никой друг град не е получавал повече звезди до момента.

Осем ресторанта в Токио, сред които и две суши закусвални, получиха най-високата оценка от 3 звезди на "Мишлен". Париж обаче все още може да претендира за ресторантите с най-висок рейтинг, които там са 10 на брой.

"Мишелин" обяви 82-годишният Джиро Оно от суши ресторанта "Сукиябаши Джиро" в централната част на Токио за най-стария в света главен готвач "три звезди".

"Токио е грееща звезда в света на кухнята", отбеляза директорът на "Мишлен" Жан-Люк Наре, който обяви Токио за "световен лидер в гурме кухнята".

По думите му ресторантите в града са отлични, с най-добрите продукти, кулинарни таланти и традиция, предавана от поколение на поколение и усъвършенствана от съвременните главни готвачи. Група от трима европейски и двама японски инспектори под прикритите прекараха година и половина в посещения на 1500 от общо 160 000 токийски ресторанта, за да дадат своята оценка, отбелязва "Мишлен".