Оланд: Гърция трябва да остане в еврозоната
Оланд: Гърция трябва да остане в еврозоната / снимка: БГНЕС

"Властите на Франция и Германия са единодушни, че Гърция трябва да остане в еврозоната", заяви френският президент Франсоа Оланд в навечерието на срещата на Еврогрупата.

Президентът отбеляза, че по време на преговорите между Атина и "тройката" международните кредитори "има напредък." "Бяха представени нови предложения. Сега ние трябва да се постигнем споразумение", каза Оланд.

"Франция и Германия са наясно, че Гърция трябва да остане в еврозоната", добави той и отбеляза, че е "необходимо да се действа бързо".

Според френския лидер все още има време за сделка. "Предпочитам всеобхватно споразумение за дългосрочен план от половинчат договор тази вечер", подчерта Оланд.

Шойбле песимистичен за новите предложения на Атина

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле даде песимистична оценка на новите предложения за реформи от Атина, като според него в тях има твърде малко нови неща, за да се постигне сделка.

Лидерите на ЕС предлагат засилване на контрола на Брюксел над еврозоната

"Не съм запознат с никакви нови предложения... До сега нямаме значими предложения", каза той в навечерието на извънредната среща на финансовите министри от Еврозоната в Брюксел. "Не виждам как ще сме способни да подготвим среща на Еврозоната, ако нямаме реални предложения", каза още той.

Кредиторите видяха добра основа в новите предложения на Гърция

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум от своя страна също допълни, че за гръцките кредитори от ЕЦБ и МВФ ще е невъзможно да вземат окончателно решение по гръцкото предложение, което беше изпратено от Атина късно в неделя.

Ципрас представи на Меркел, Оланд и Юнкер гръцките предложения

В същото време ирландският финансов министър Майкъл Нунан допълни, че не е изключено да се проведе и още една среща на министрите от Еврогрупата във вторник.

По-рано еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че от резултата от днешната среща на Еврогрупата ще зависи до голяма степен въпроса за членството на Гърция в еврозоната.

Източник: БГНЕС