Ограничават износа на ток до края на март
Ограничават износа на ток до края на март / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Износът на електроенергия ще бъде временно ограничен до 31 март, за да бъдат покрити нуждите на вътрешния пазар. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров „Приемете просто, че съм по-предпазлив”, обясни решението си министър Димитров и допълни, че вече е издал заповед за временно ограничение на износа на електроенергия до 31 март. Няма заплаха за стабилното снабдяване с електроенергия в България, подчерта Димитров.

Главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков съобщи, че отрицателните температури в продължение на една седмица са предизвикали с близо 20 процента по-високо битово потребление на електроенергия, отколкото за същия период на миналата година и че това е предизвикало екстремна ситуация. Активиран е студеният резерв, който винаги се пази за изключителни случаи, посочи още Велков.

Междувременно стана ясно, че договорът за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ „Белене” ще бъде подписан на 18 януари по време на посещението на руския президент Владимир Путин в България. Инвестицията е в размер на 3,997 млрд. евро с 30 на сто българско участие, като главен изпълнител на проекта е „Атомстройекспорт” с подизпълнители френската компания „Арева” и немската „Сименс”.

Срокът за въвеждане в експлоатация е 2013 година за първи блок и 2014-та година за втори блок на атомната централа. Очаква се реалната строителна дейност на двата блока да започне през втората половина на тази година. Предвижда се също така себестойността на електроенергията да бъде 3,6-3,7 евроцента за киловатчас.

Любомир Велков съобщи, че през юли ще бъде избран и стратегическият партньор, който да придобие 49 на сто от бъдещата атомна централа. Според него не може да има забавяне при изграждането на АЕЦ „Белене”, дори и да не бъде спазен точно срокът за избор на стратегически партньор. Велков допълни, че за това има и гаранция от държавата, която е в размер на 600 млн. евро и е към ЕВРОАТОМ и Европейската инвестиционна банка.