МВФ прехвърли топката в полето на Гърция, Атина се надява на сделка до дни
МВФ прехвърли топката в полето на Гърция, Атина се надява на сделка до дни / ThinkStock/Getty Images

Представителите на Международния валутен фонд се оттеглиха от преговорите за гръцкия дълг след като обвиниха Атина, че не е в състояние да постигне компромис. Под Олимп това бе изтълкувано като натиск както към задлъжнялата държава, така и към европейските кредитори. Германският канцлер Ангела Меркел призова за диалог.

МВФ: Топката е в полето на Гърция

Международният валутен фонд драматично се оттегли от преговорите със задлъжнялата Гърция в четвъртък, след като обвини Атина, че не е в състояние да постигне компромис и да проведе реформи на трудовия пазар и пенсиите, пише „Гардиан". От МВФ заявиха, че преговарящите са се отказали от разговорите в Брюксел, след като са достигнали до патова ситуация, и ще се завърнат във Вашингтон. Това остави гръцките преговарящи без друг избор освен да заявят, че също ще напуснат преговорите и ще се върнат в Атина.

„Топката е в полето на Гърция", заяви говорителят на МВФ Гари Райс. „Има големи различия между нас в основни ключови области. Няма никакъв прогрес в изглаждането на тези различия в последно време", допълни той. Решението на МВФ последва увеличаващата се остра критика от представители на ЕС, обезпокоени от продължителния отказ на гръцкото правителство да приемат исканията на кредиторите.

Гърция съзря опит за натиск

Гърция смята оттеглянето на представителите на Международния валутен фонд (МВФ) от преговорите за гръцкия дълг за натиск както над Атина, така и над европейските кредитори. Това заяви представител на гръцкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че преговорите на техническо ниво са завършени и съобщи, че Атина е готова да активизира преговорите на политическо ниво за постигане на споразумение. Гръцкият дипломат Алекос Флаборарис заяви, че Атина се надява да постигне крайно споразумение по време на срещата с Еврогрупата, която ще се проведе на 18 юни тази година. Подобен вариант виждат и двама министри от кабинета на Алексис Ципрас.

Меркел: Важно е да продължим диалога

Германският канцлер Ангела Меркел призова Гърция и кредиторите й да продължат опитите за постигане на съгласие относно необходимите реформи в замяна на новия транш от международния заем за Атина. „Ако има желание, има и начин, но волята трябва да дойде от всички страни, така че е важно да продължим диалога", посочи Меркел, след като преговорите достигнаха задънена улица.

Ройтерс: За пръв път еврозоната е обсъдила фалита на Гърция като възможен сценарий

Високопоставени представители на еврозоната са обсъдили за пръв път фалита на Гърция като възможен вариант на развитие на гръцката дългова криза, съобщи Ройтерс, като се позова на източници. На среща в Братислава чиновниците са обсъдили три възможни сценария.

Първият вариант, който според участниците в срещата е най-малко вероятен, предполага следващата седмица да бъде сключено споразумение „пари в замяна на реформи".
Вторият е продължаване на текущата програма за финансова помощ на Гърция, която изтича в края на юни, когато Гърция трябва да преведе на МВФ 1,6 млрд. евро.
Третият е еврозоната да се примири, че Гърция ще обяви фалит. Такава възможност е обсъждана за пръв път на толкова високо ниво в ЕС. Участниците в срещата не са взели конкретно решение или заключение.

Източник: Фокус