МОСВ разреши сметище в опасна близост до водата на Хасково
МОСВ разреши сметище в опасна близост до водата на Хасково / netinfo

ВиК-Хасково ще обжалва получено от Община Димитровград комплексно разрешително за изграждане на депо за твърди битови отпадъци край Ябълково. Разрешителното е издадено от екоминистерството. Според управителя на ВиК Атанас Бързев има риск сметището да замърси питейната вода на Хасково. Вододайната зона на областния град е на 800 метра от мястото, където по проект ще се строи депото.

Задължителните разстояния от водоизточниците и къщите в селото са спазени при разработването на проекта, е позицията на кмета на Димитровград Стефан Димитров. За изграждането на депото са необходими две години. Стойността на проекта е 17 милиона лева, търси се инвеститор, съобщи пред Дарик градоначалникът. Не съм водил разговори за депониране на софийски боклук в Ябълково, обяви Стефан Димитров.

Хората в Ябълково са категорично против изграждането на депото, събират подписка и са готови за протест. По думите им за разрешителното са научили от медиите, сметището ще бъде само на километър от къщите и в непосредствена близост до помпените станции на селото и Хасково и край Ябълково ще се депонира софийски боклук.

Сметището край село Добрич, където сега се депонират отпадъците на Димитровград, трябва да бъде закрито в средата на следващата година. В областта обаче има две регионални депа – в село Гарваново и в Харманли, които могат да поемат и димитровградския боклук.