Миньорите плашат с протести заради пенсионната реформа
Миньорите плашат с протести заради пенсионната реформа / netinfo
Миньорите плашат с протести заради пенсионната реформа
31931
Миньорите плашат с протести заради пенсионната реформа
  • Миньорите плашат с протести заради пенсионната реформа

Миньори се заканиха да излязат на протест, ако се приеме през септември пенсионна реформа. Това заяви на професионалния празник на миньора председателят на браншовия синдикат към КТ „Подкрепа" инж. Владимир Топалов. Той съобщи, че в момента тече подписка срещу увеличаването на годините за пенсия и стаж и намаляването на пенсиите. В отговор социалният министър Тотю Младенов заяви, че още в началото на следващата седмица ще се срещне с представители на синдикатите, за да обсъдят въпроса с пенсионна реформа. Освен с реформата в пенсионната система миньорите се оплакаха и от лошите условия на труд в мините.

Синдикатите във въгледобивния бранш не подкрепят реформата в пенсионната система, обяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. „Категорично заявяваме и призоваваме и работодателите да се произнесат по този въпрос. Не приемаме повишаване на осигурителния стаж и на пенсионната възраст за работещите първа и втора категория труд. Ще предприемем всички действия по възможностите на синдиката, за да защитим хората. Но за съжаление това, което се прави в момента, ще се направи така че млади хора да не отидат да работят в тези непривлекателни работни места", каза той.

Трябва в най-скоро време да реализираме пенсионната реформа, обясни социалният министър Младенов. „Ситуацията в пенсионния фонд е изключително драматична. Тези промени, които предложихме, са плавни - и за възрастта, и за стажа при първа и втора категория труд. Преди десет години, когато се правеше пенсионната реформа, се увеличиха осигурителният стаж и възрастта за всички работници, първа и втора категория не се пипна. Няма да е честно спрямо всички останали работници и служители", коментира министърът.

По думите на Младенов най-важният проблем в минно-геоложкия отрасъл остава безопасността на труда. От лошите условия на труд се оплакаха и служителите в бранша. Инж. Владимир Топалов даде личен пример за работата на здравната система у нас при случай на трудова злополука. „Тежък отрасъл сме и имаме злополуки. Искам да се спра на една от тях. Миньорът се казваше Здравко Читаков, лека му пръст, от рудник Мързян. Извадих го със счупен крак и в продължение на седем часа се разкарва от болница на болница и болно ми е да го кажа, но умря от кръвозагуба. Седем часа не можа да се направи адекватна, медицинска, жизнеспасяваща намеса. Той умря от кръвозагуба, това е здравната система", каза Топалов.

От Федерацията на независимите синдикати на миньорите припомниха, че България все още не е ратифицирала конвенцията на ЕС за безопасност и хигиена на труда.

Главна инспекция по труда е проверила всички предприятия в отрасъла. Проверката е установила, че 51процента от нарушенията са свързани с недобрата осигуровка на безопасност на работното място, 37 на сто от нередностите са в безопасността на използваните технологии и 12 процента са отчетени като лоша хигиена на труда. В много от предприятията има обща оценка на риска, но тя е формална и не отговаря на реалната ситуация, обясни още социалният министър. Не е създадена връзка между отделите, отговарящи за безопасност на труда и секторите, занимаващи се с трудова медицина.