Миннодобивните компании свиват производството
Миннодобивните компании свиват производството / снимка: EPA/BGNES

Световното търсене на метали рязко спадна, което принуждава миннодобивните компании да намалят обемите на производство, да закриват заводи и да съкращават работници, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от „Ведомости“.

В понеделник най-големият миннодобивен холдинг BHP Billiton обяви, че китайските компании се опитват да отложат закупуването на желязна руда, обяснявайки това решение със значителното намаляване на търсенето на стомана.

Заради съкращаването на доставките в Китай обемът на продажби на желязна руда на BHP Billiton може да намалее с 5 на сто през 2008 г. По думите на директора на финансовата служба на BHP Billiton Алберто Калдерон, съкращаването на търсенето на стомана може да доведе до намаляване на продажбите на желязна руда с 6 милиона тона през тази година.

През последните месеци цените на металите са се понижили с 35 процента. Това е най-рязкото понижение, което някога се е наблюдавало на пазара, смятат анализаторите на Barclays Capital. Цените на паладия, който се използва в автомобилостроенето, са спаднали с 70 процента от юли 2008 г., като анализаторите свързват това със спада в производството на коли.

Миннодобивните компании съкращават производството в целия свят, което довежда до уволняването на хиляди работници в ЮАР, Австралия, Канада и Русия, съобщава „Уолстрийт джърнъл“. Миналата седмица Rio Tinto обяви, че съкращава с 10 на сто добива на желязна руда, последвайки примера на своя конкурент, бразилската Vale.

Миналия четвъртък Xstrata PLC обяви, че спира добива от две находища на никел в Северно Онтарио. „Алкоа“ /вторият след „ОК Русал“ производител на алуминий/ вече намали обема на производство с 15 на сто. Най-големият производител на ферохром Merafe Resources Lindiwe Montshiwaga обяви, че закрива шест комбината в ЮАР.

Почти всички метали, използвани за производството на легирана стомана, се понижиха, например, молибденът поевтиня от началото на годината с 60 на сто до 12 долара за фунт /454 г/.

Цената на медта спадна с 50 на сто от април тази година. В Индонезия цинковите комбинати един след друг обявяват, че прекратяват производството. В условията на днешните ниски цени на металите добивът на руда става губещ, защото изисква големи разходи за енергийно потребление, заплащане на труда и оборудване, обясняват анализаторите на „Уолстийт джърнъл“