Министър Танева очерта пътищата за нормализиране на пазара на мляко
Министър Танева очерта пътищата за нормализиране на пазара на мляко / Thinkstock/Getty Images

Отпадането на млечните квоти е планирано от години и се е знаело, че това ще предизвика сътресение на пазара. Това коментира в отговор на журналистически въпрос по темата земеделският министър Десислава Танева, цитирана от БТА.

Негативният ефект върху пазара на млякото се увеличи значително, защото това отпадане съвпадна с последиците от руското ембарго върху тези стоки. Това породи един голям излишък на мляко и млечни продукти на целия европейски пазар, който "натисна" цените надолу, коментира Танева в Разлог, където даде началото на проект за подобряване на пътната и водопроводната инфраструктура в общината, финансиран по Програмата за развитие на селските райони.

Същата ситуация, дори и по-зле, е в поне половината от страните членки на Европейския съюз, отбеляза тя. Танева припомни, че от българска страна през декември е поискана допълнителна финансова помощ и въпреки подкрепата на страни членки на ЕС, такова решение не е взето и към момента няма индикации да се вземе - за финансови европейски пакети за страните членки.

Танева припомни, че на последното заседание на Управителния съвет на ДФ „Земеделие" е взето решение за подпомагане с държавна помощ "де минимис" за овцете, по повод на пораженията, които "синият" език нанесе миналата година, както и за подпомагане на млечните крави, т.е. на производителите на мляко.
Това, по думите на Танева, няма как да компенсира изцяло пропуснатите ползи и загуби, които търпят млекопроизводителите.

"Но ние сме на общ европейски пазар и се съобразяваме с правилата, които са за общността, коментира тя. Пътищата за нормализиране на пазара на млякото са няколко и финансовата подкрепа на млекопроизводителите може да бъде само краткосрочна мярка, но в никакъв случай дългосрочна. Трябва да се търсят нови пазари в трети страни и да се обединяват самите производители, за да могат да получават за продукцията - според количествата и качествата - по-добра цена. Трябва да сме наясно с това", заяви министърът на земеделието и храните.

Източник: БТА