Министерствата смятали бюджети при по-ниска инфлация
Министерствата смятали бюджети при по-ниска инфлация / netinfo

При средногодишна инфлация 3,7 на сто за 2008 година са направени проектобюджетите на всички министерства, Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.

В проекта на държавен бюджет за следващата година обаче заложената средногодишна инфлация е 6,9 процента. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, след като синдикатите проведоха консултация за Бюджет 2008 с министрите на финансите и икономиката и председателя на бюджетната комисия в парламента.

Министерството на финансите е дало указания за корекции и от там твърдят, че всички числа ще бъдат преизчислени. Пламен Димитров все пак припомни, че през тази седмица бюджетите на НОИ и НЗОК вече са одобрени от надзорните съвети на институциите. Той обясни, че всички приходи в Бюджет 2008 са значително завишени.

От данъка върху доходите на физическите лица се очакват 2 милиарда и 150 милиона лева, при план за тази година 1 милиард и 400 милиона лева. От корпоративен данък приходите ще са над 2 милиарда 120 милиона лева – почти двойно в сравнение с 2007-ма. Данъчните облекчения, които физическите лица ползват при сключване на застраховка „Живот”, както и за допълнително пенсионно и здравно осигуряване ще бъдат запазени и догодина.

Според синдикатите повишаването на акцизите върху въглищата, кокса и електроенергията за стопански нужди всички цени отново ще тръгнат нагоре, което от своя страна ще увеличи и инфлацията. За кокса и въглищата повишението на акциза е с 33 процента, а за електроенергията – 20 на сто. Само в два сектора ще има реално нарастване на средствата за 2008 година. За здравеопазване и образование са предвидени по 4,2 процента от Брутния вътрешен продукт. За образованието са предвидени 470 милиона лева повече, а за здравеопазването – 350 милиона лева повече в сравнение с тази година.

Променена е философията в разходните политики. През 2008 година няма да има законов текст, който да ограничава всички бюджетни разпоредители да харчат 90 на сто от предвидения бюджет. Така те ще могат да ползват целия си бюджет, разпределен по тримесечия. Има изведен нов буфер в бюджета наречен фискална устойчивост, в който са отделени 300 милиона лева, които най-вероятно ще са за непредвидени разходи в края на годината, каза вицепрезидентът на КНСБ.