Лидерите от ЕС обсъждат общите енергийни проекти
Лидерите от ЕС обсъждат общите енергийни проекти / снимка: DarikNews.bg
Лидерите от ЕС обсъждат общите енергийни проекти
38099
Лидерите от ЕС обсъждат общите енергийни проекти
  • Лидерите от ЕС обсъждат общите енергийни проекти

Лидерите на страните от Европейския съюз провеждат среща в Брюксел, посветена на общите енергийни проекти. Идеята е на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, но беше приета и от унгарското председателство на съюза.

Унгарският министър на енергетиката Тамаш Фелеги обяви, че иска европейските лидери да вземат решение за построяване на приоритетни проекти, свързани с енергийната инфраструктура.

Поводът е газовата криза от 2009 година, когато Русия прекъсна доставките на природен газ до част от Европа. Тогава стана ясно, че Европейският съюз има нужда от повече доставчици и повече маршрути за доставка на гориво. Унгария съобщи, че е готова да подпише споразумение за създаване  на реверсивна връзка със Словакия - първото такова съоръжение от редицата, покриваща Европа от Полша до Балканите.

Европейската комисия смята, че за нови газопроводи и интерконектори до 2020 година ще бъдат необходими един трилион евро. Очаква се унгарското председателство да поиска лидерите на страните от Европейския съюз да се ангажират и с по-висока енергийна ефективност - най-евтиният и достъпен начин за пестене на енергия.