Лакшми Митал – неудобният инвеститор
Лакшми Митал – неудобният инвеститор / netinfo

217 инцидента само за една година, многобройни стачки с искания за по-високи заплати и неизпълнени ангажименти са сред проблемите на „АрселорМитал“ в ОНД, които карат анализаторите да определят компанията на Лакшми Митал за „неудобен инвеститор“.

Руската преса широко коментира навлизането на „АрселорМитал“ на руския въгледобивен пазар след вчерашната покупка от „Северстал“ и нейния собственик Алексей Мордашов на три въгледобивни мини в Кемеровска област за 720 милиона долара.

„АрселорМитал“ наследи от „Митал“ и запази имиджа на скандален и сложен инвеститор, се казва в анализ на „Комерсант“, който припомня скандалната дейност на индийския милиардер в Казахстан и Украйна. Така например Карагандинският металургичен комбинат в Казахстан е купен от него, въпреки че в конкурса за победител е обявен друг купувач. Всички дългове на предприятието остават за сметка на държавния бюджет.

През следващите години към предприятието са предявени множество данъчни претенции, а служителите му много пъти се вдигат на стачки с искания за увеличаване на заплатите. Само за една година - 2006 г., в завода са регистрирани 217 нещастни случая, включително 48 с фатален край.

В Украйна „Митал“ стъпва през 2005 г., купувайки „Криворожстал“ за 4,8 милиарда долара. Още в края на същата година колективът на завода обвинява Митал в неизпълнение на поетите социални ангажименти, а в средата на 2006 г. му е предявен цял списък с нарушения на договора за покупко-продажба от фонда за държавни имущества. В тази връзка анкетираните от „Комерсант“ анализатори предупреждават, че подобни „инциденти“ с Митал може да има и в Русия.

„Ще има трудности, тъй като компанията е известна с безкомпромисното си отношение спрямо работниците, което не изключва вълна от стачки“, заяви експертът от ИФК „Метропол“ Михаил Худалов. „Комерсант“ посочва, че безпокойството от идването на Митал в Русия вече се е „предало и на местните власти“ в Кузбас.

Водещите руски бизнес издания се спират преди всичко на икономическата страна на сделката. „Ведомости“ отбелязва, че цените на въглищата в момента са на върха, и повечето стоманодобивни компании се стремят да увеличат своите суровинни резерви. Към същата логика най-вероятно се е придържала и „АрселорМитал“, купувайки рудниците от „Северстал“, отбелязва за изданието анализаторът на UBS Алексей Морозов.

Александър Пухаев от „Дойче Банк“ посочва, че руската компания е продала мините си на индийския магнат на много привлекателна цена. Сходно мнение е застъпено и в анализа на „РБК Дейли“. „Арселор се нуждае от въглища в ОНД за заводите си в Украйна и Казахстан“, допълва причините Дмитрий Скворцов от „Банката на Москва“. Кирил Чуйко от „Уралсиб“ не се съмнява, че руските регулаторни органи няма да противодействат на сделката, обяснявайки това с по-голямата конкурентност на пазара. Но все пак източник, близък да преговорния процес заявява за „РБК Дейли“, че сделката трябва да бъде одобрена и от антимонополните органи на Украйна и България.

Продажбите на металургичния концерн „Северстал“ за деветте месеца на 2007 г. са 11,283 милиарда долара. Чистата печалба – 1,326 милиарда долара. Генералният директор Алексей Мордашов притежава 82,37% от акциите. Капитализацията на „Северстал“ е около 21 милиарда долара.

„АрселорМитал“ е световният лидер в производството на стомана. Произвежда 118 милиона тона стомана годишно (10 на сто от пазара). Приходите за деветте месеца на 2007 г. са 77,2 милиарда долара. Чистата печалба – 7,9 милиарда долара. 43 на сто от акциите се контролират от семейство Митал. Капитализацията на компанията е 94,5 милиарда долара. (БГНЕС)