Къде са парите на държавните фирми?
Къде са парите на държавните фирми? / снимка: sxc.hu

Държавните дружества са длъжни в срок от шест месеца да преразгледат условията, при които са депозирани в търговски банки средствата им. Ако в една банка има на депозит повече от 25% от всичките им нетни средства, когато те са над 3 млн. лева, дружествата трябва да обявят конкурс и да диверсифицират парите над този дял.

Това е записано в новите правила за избор на обслужваща кредитна институция от дружествата с над 50% държавно участие, които правителството прие на заседанието си в сряда.

Както бе обещал в първите дни от мандата на правителството си, премиерът Марин Райков възложи изработването на такива правила, публикува ги за обществено обсъждане и след изтичането на двуседмичния срок правителството ги одобри, припомня medipool.bg.

Проблемът с депозирането на средства на държавни фирми в банките се изостри, след като стана известно, че към края на миналата година само в Корпоративна търговска банка (КТБ) са депозирани 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) или около 624 млн. лв. по оценка в официален одит на холдинга, извършен от рейтинговата агенция „Фитч”.

Премиерът Райков призна преди две седмици, че „в една банка са концентрирани 54% от парите на държавните дружества”, без обаче да съобщи името й. Както Райков, така и финансовият министър Калин Христов категорично заявиха, че ще има прозрачност къде са парите на държавните дружества, но банковата и търговската тайна ще бъдат запазени и няма да се публикуват размерите на тези средства. И двамата заявиха, че преразпределянето на парите в банките ще става плавно и няма да бъдат допуснати сътресения на кредитните институции.

Днес по искане на премиера всички министерства публикуваха на сайтовете си списък на дружествата с над 50% държавно участие и с нетни средства над 3 млн. лв., които не отговарят на правилото до 25% от тези средства да са депозирани в една банка. От справката стана видно, че най-много държавни дружества са клиенти основно на Корпоративна търговска банка, на Централна кооперативна банка и в значително по-малка степен - на Инвестбанк, Уникредит Булбанк и Юробанк (Пощенска банка).

„Търговска банка Д” (бивша Демир банк) съхранява значителен дял от средствата на четири държавни предприятия под шапката на Министерството на земеделието, бивши горски предприятия. Повечето от държавните дружества със седалище или дейност по Черноморието пък приоритетно са клиенти на ЦКБ, посочва още medipool.bg.

Корпоративна търговска банка е предпочитана банка на големите компании в енергетиката и икономиката. От 15 едри дружества под шапката на икономическото министерство 10 държат значителна част от парите си в КТБ. Сред тях са НЕК - 59,44% от средствата са й в тази банка, Булгартрансгаз - 96%, БЕХ - 88,2%, Булгаргаз - 90,85%, Мини Марица изток - 50,34%, Държавната консолидационна компания - 99,79%, Електосистемен оператор - 94,76% и други.

В КТБ свои депозитни сметки имат и Българската фондова борса (31,33% от средствата й), дружеството под шапката на просветното министерство „Студентски столове и общежития” - 98,17%, пари на летище София, на Пристанищен комплекс Русе, на НКЖИ и други.

Държавните дружества ВиК-Варна и ВиК-Бургас са клиенти на Централна кооперативна банка съответно със 78,42% и 59,67% от средствата. Дружеството за дипломатически имоти АДИС държи 63,44% в ЦКБ, както и Индустриална зона Варна, Индустриален логистичен парк Бургас - по 100%, Елби Булгарикум - 96,93%, ТЕРЕМ - 35,26%, Пристанище Варна - 40%, Летище София - 58,5%, Пристанищна инфраструктура - 91,95% и др.

Инвестбанк пък се е оказала предпочитана банка за АЕЦ „Козлодуй” - 42,54% от парите на атомната централа се съхраняват в нея.