Какво трябва да знаете, ако имате кредит?
Какво трябва да знаете, ако имате кредит? / netinfo

Мерките на Българската народна банка за ограничаване на ръста на крадитирането, доведе до вълна повишения на лихвите по кредитите на търговските банки. Почти всички трезори обявиха, че ще коригират лихвените си нива, но засега според „Кредит Център” само две реално са оскъпили кредитите си.

Повишението на лихвите ще засегне около 1/5 от потребителите на този вид банкови услуги, коментира изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев. Освен че няма да засегне всички, оскъпяването ще е минимално и няма да доведе до сериозни финансови затруднения на хората.

Как ще се развива банковият пазар до края на годината и какво да правите, ако имате кредити?

От 10 август, когато за първи път се появиха информации, че кредитите ще поскъпнат, интересът към ипотечните заеми е намалял с 4,7 на сто. Това според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център”, се дължи не толкова на покачването на лихвите, колкото на началото на новата учебна година и старта на активния сезон след отпуските.

В същото време главоломно се увеличава делът на хората, които се обаждат в центъра и по банките с едни и същи въпроси: „Какво става?”, „Колко точно ще ми се повиши месечната вноска?”, „Защо моята банка вдигна лихвата сега, нали си стиснахме ръцете на 6,2 процента?”

Естествено, най-притеснени са потребителите, които изплащат ипотечен заем, тъй като при тях срокът и сумата са най-големи. Поскъпването обаче се отнася само за някои банки и то за официалните лихвени равнища по ипотечните кредити, обясняват финансовите експерти. Често потребителите сключват заеми при промоционални условия, които няма да бъдат засегнати от повишението на нивата. Например ако сте взели заем при условие първите три години да плащате фиксирана по-ниска лихва и все още не е изтекъл този срок, то месечните ви вноски ще се запазят същите.

Няма банка, която да е повишила лихвите по ипотечните кредити с повече то 0,5 процента. Увеличенията варират между 0,2 и 0,5 процента и те не са по всички продукти. Никой ползвател на ипотечен кредит няма да загуби дома си заради това повишение на лихвите. Ще има хора, които ще изгубят дома си, но то няма да е в резултат на повишението на лихвите. Това ще е в резултат на някакво финансово сътресение на семейството, неприятен случай в семейството, нещо, което обръща бюджета на семейството и просто хората изпадат в невъзможност да посрещат тези нужди, които са посрещали до момента и вноски по кредити, каза Тошев и допълни: „Знаете, че такива случаи са много малко, знаете, че лошите кредити са около 2 процента, което е много добър показател за нашия ипотечен кредитен пазар, така че да не сме песимисти”.

Според експертите не повече от 8 евро е оскъпяването при най-масовия ипотечен кредит от 30000 евро. При същия заем, изтеглен в лева, вноската би се повишила с 15-16 лева. Ето и примерът, който даде Тошев за теглене на кредит преди и след оскъпяването:

Иван е човекът, който срещаме много често в нашия офис. Иван идва и казва: „Аз мисля да тегля ипотечен кредит”. Казвам: „Много хубаво, дай да го направим заедно това. Какви доходи имаш, защо ти е този ипотечен кредит, какво жилище ще си купиш? Сигурен ли си, че искаш двустаен? Имаш едно дете, може да поискаш второ, не е по-добре тристаен да гледаме. Виждаме доходите се прилични.” И започваме заедно с него да анализираме финансовите му възможности, неговите изисквания, очаквания, обаче Иван е човекът, който мисли много, Иван не взема решението веднага. Той казва: „Сега ще се консултирам с жена ми дали всъщност тази вноска така дълъг период ще можем да я плащаме и дали пък наистина да не вземем тристаен”. При което Иван взема решението между един и пет месеца. Ако Иван беше изтеглил 30000 евро през юни, той щеше да плаща вноска от 223 евро. Ако Иван днес вече е узрял за това решение и си е харесал банка, която си е повишила лихвите, той ще плаща 231 евро. Осем евро повече. Ако някой смята, че осем евро могат да съборят бюджета на някое домакинство, аз лично смятам, че няма да съборят и между другото ние с Иван си стиснахме ръцете и Иван влезе в банката, за да си изтегли искания кредит.

Колкото и малко да са осем евро на фона на 220 и колкото и изгодни да са сега кредитите заради растящата инфлация, то специалистите съветват преди да влезете в банката, първо добре да се информирате и да прецените семейния бюджет.

Експертите съветват хората да си направят семеен бюджет. Всички си управляват разходите, но колко са седнали да го разпишат в една таблица? По принцип разходите в семейния бюджет трябва да не надхвърлят 80-85 процента от приходната част. Винаги е добре да остават пари. Разходите от кредитите трябва да са до 50 процента от приходите, съветват още специалистите.

А иначе до края на годината експертите очакват сериозен ръст на кредитите, въпреки рестрикциите на Централната банка. Очакваният ръст на ипотечните заеми е 50 процента спрямо миналата година. Не се очаква и нова вълна на повишаване на лихвените проценти, категорични са анализаторите. Дори напротив, след броени дни започва сезонът на банковите промоции и трезорите ще наводнят пазара с нови примамливи оферти на по-ниски цени.