Изключването на румънци и българи от британския пазар били непрактично
Изключването на румънци и българи от британския пазар били непрактично / БГНЕС

Действащият румънски посланик във Великобритания посрещна решението на британското правителство да удължи ограниченията за работници от България и Румъния с разочарование и определи решението за символично и непрактично, пише вестник „Гардиън“.

Посланик Радута Матаче постави под въпрос логиката на рестрикциите, като посочи, че румънците са по-малко от 1% от имигрантите във Великобритания. „Все още не съм получила убедително обяснение от британските власти защо налагат санкции над хора, които не идват тук масово, а същевременно има големи групи имигранти от други страни“, каза тя пред „Гардиън“.

Решението за изключване на румънците и българите от традиционно гъвкавия британски пазар на труда е „символично и непрактично“, заяви тя и изрази опасение, че така румънските имигранти ще бъдат уязвими за експлоатация на „черния пазар“. Матаче се усъмни и в данните на правителството за броя на кандидатите за работни разрешения от Румъния и България, тъй като те включват студенти, работещи почасово.