И азиатските банки вляха свежи пари във валутните пазари
И азиатските банки вляха свежи пари във валутните пазари / снимка: БГНЕС

Азия се присъедини към световната инициатива за успокояване на кредитните пазари, като централните банки инжектираха свежи пари в банковите системи или поне обещаха да го направят, предадоха световните агенции.

Bank of Japan (Банк ъв Джапан) и Австралийската резервна банка отпуснаха повече средства от обикновено, за да предотвратят увеличаването на краткосрочните лихвени проценти, посочва Ройтерс.

Bank of Japan инжектира днес 1 трлн. йени (8,4 млрд. долара; 6,2 млрд. евро) в паричните пазари на фона на силното поевтиняване на акциите в Токио и нарастващите глобални опасения за несигурността на американския ипотечен пазар, информират Ройтерс и АП. Дилърите коментираха, че отпусната сума, която е възможно най-високата очаквана, не ги е изненадала.

Японският министър на икономическата и фискалната политика Хироко Ота разсея опасенията за евнтуален крах на японската финансова система, определяйки влиянието от срива на американския ипотечен пазар в страната като "ограничено".

"В момента е трудно да се каже как точно нашумелият проблем със "subprime" (ипотечтине кредити с висок риск - бел. ред.) ще се отрази на японската икономика", заяви пред репортери Ота. "Влиянието върху реалната икономика на страната е ограничено, но аз ще следя последиците отблизо", допълни тя, цитирана от АП.

Австралийската резервна банка инжектира 4,95 млрд. австралийски долара в редовната сутрешна търговия на валутния пазар, което е над два пъти повече от обичайните суми, отпускани на банковата система, посочва Ройтерс.

Bank of Canada (Банк ъв Канада) предприе вчера необичайна стъпка, като увери инвеститорите, че ще осигури стабилност на финансовите пазари и на вътрешната финансова система.

"На фона на моментните пазарни условия Bank of Canada би искала да увери участниците във финансовите пазари и обществеността, че тя ще осигури ликвидност, за да бъде укрепена стабилността на канадската финансова система и финансовите пазари да продължат да функционират", съобщи централната банка, цитирана от АП.

Азиатските централни банки последваха инициативата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която вчера отпусна овърнайт кредити на банки за рекордните 95 млрд. евро (130,81 млрд. долара) при твърде изгодната лихва от 4 процента днес, осигурявайки повече свежи пари за глобалната финансова система, разтърсвана от срива на американския ипотечен пазар.

Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) отпусна на банковата система 24 млрд. долара (17,5 млрд. евро) от временните резерви, посочва АП.