Хърсев: Няма спасение в „третия пакет за Гърция, а временна стабилизация
Хърсев: Няма спасение в „третия пакет за Гърция, а временна стабилизация / снимка: БГНЕС
Хърсев: Няма спасение в „третия пакет" за Гърция, а временна стабилизация
81054
Хърсев: Няма спасение в „третия пакет" за Гърция, а временна стабилизация
  • Хърсев: Няма спасение в „третия пакет" за Гърция, а временна стабилизация

Тепърва ще се изчисляват загубите от затварянето на гръцките банки и те вероятно ще са в пъти по-големи от предварително заявените, коментира в интервю за Дарик финансистът Емил Хърсев. Той заяви, че спасение в „третия спасителен пакет" за Гърция няма, а имало само временна стабилизация.

Предварителните данни за 3 млрд. загуби са само първоначално изчислените и вече заявени от клиентите за банките, каза Хърсев. Той допусна, че загубите ще се окажат в пъти по-големи.

„Не е лесно да спреш икономиката на цяла страна, да спре и да не плаща близо цял месец. Категорично не става въпрос за обичайната банкова ваканция, която се практикува, за един кратък срок - 3-7 дни, десет да са, не повече", каза финансистът.

Третият спасителен пакет не съдържа решения, категоричен е Емил Хърсев. По думите му той е една отсрочка. „Едно е сигурно - че за тези три години държавният дълг на Гърция ще нарасне", каза той. Според него накрая на третата година ще имам същата ситуация в Гърция, същата невъзможност да се обслужва дългът, но той ще е значително по-голям.
„Това споразумение създаде стабилност за период от три години и това са добрите новини. Лошата новина е, че при отворен финансов проблем на Гърция кой инвеститор би влагал пари в страна, за която не е ясно как ще балансира финансите си, след като изтече това 3-годишно споразумение", каза Емил Хърсев.

Финансистът е категоричен, че спасение в третия спасителен план за южната ни съседка няма, а има временна стабилизация.

Чуйте цялото интервю с Емил Хърсев

Банките в Гърция отвориха отново днес след като три седмици не работиха. До 24 юли влижителите могат да теглят по 60 евро на ден, като имат вариант в петък да изтеглят цялата сума от 300 евро за петте дни наведнъж. "От събота - 25 юли, до събота - 1 август, и през следващите седмици след 1 август те ще могат да теглят по 420 евро на седмица", обясни Лука Кацели, председател на Съюза на банките в Гърция.

Междувременно Гърция получи мостовия кредит от ЕС и започна да плаща по дълговете си към ЕЦБ и МВФ. Трансферите са станали възможни благодарение на краткосрочния мостов заем в размер на 7,16 млрд., който Европейският съюз отпусна на Атина миналата седмица.

В страната отново се завръща тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ, МВФ), а в парламента предстои да бъде гласуван вторият пакет от мерки, което поставяло правителството пред ново изпитание. Тези две събития са началото на пътя, който кабинетът „Ципрас" трябва да извърви до финализиране на новия меморандум с кредиторите до 8 август.