Хидроенергийният проект Горна Арда отново е на дневен ред
Хидроенергийният проект Горна Арда отново е на дневен ред / БГНЕС

Проектът за изграждането на каскада "Горна Арда" вероятно ще бъде включен в работния вариант на Плана за управление на речните басейни в Източно-беломорския район за периода 2016-2021 г., който в момента е на етап обществени консултации.

Това бе една от темите по време на срещата на ръководителите на Хидроенергийната компания "Горна Арда" Вернер Казагранде, председател на Управителния съвет, и Гюнтер Вайлцер, член на УС на дружеството в Кърджали с областния управител Илия Илиев.

Екипът на ХЕК "Горна Арда" продължава работата по осъвременяването на проекта, за да сме сигурни, че той отговаря на съвременните изисквания за ефективност, икономически ползи и екологосъобразност, заяви Казагранде. Той допълни, че старият идеен проект предвиждаше каскада с три хидровъзела, но е възможно новият да е с два, а при всички положения инвестицията ще бъде на територията на област Кърджали.

Представителите на компанията, натоварена с проектирането, изграждането и експлоатацията на каскадата, коментираха и детайли около бъдещите си инвестиционни намерения и темповете, с които се развива проектът.

Домакинът Илия Илиев изтъкна, че "Горна Арда" е изключително важен за региона инфраструктурен обект със значим икономически и социален ефект, и държавата е заинтересована той да се реализира възможно най-скоро.

Вече е създадена междуведомствена група под ръководството на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов. Целта е да се намери най-подходящата форма за изграждане на каскадата, съобразно изискванията на националното и европейското законодателства, международните стандарти за строителство на ВЕЦ-ове и регулациите в сферата на екологията.

Проектът за хидроенергийната централа бе създаден първоначално като българо-турски, междуправителственото споразумение беше подписано от експремиера Иван Костов, а за първата копка от Анкара пристигна тогавашният му колега Бюлент Еджевит, припомня БГНЕС. Впоследствие турският холдинг "Джейлан" фалира и дейностите по изграждането бяха замразени.