Големите клади на камиони със сирене
Големите клади на камиони със сирене / netinfo

Новинарските емисии в СССР често бяха изпълнени с оптимистични репортажи за все по-високи добиви, макар че полиците на магазините оставаха все така празни. В днешна Русия магазините са пълни, а новинарските емисии в последно време са пълни с грозни кадри от унищожаване на храни, контрабандно внесени в Русия иззад "линиите на врага" - Европа, Америка и техните съюзници.

Водещите на новините с каменни лица съобщават за победи на много фронтове: стотици тонове праскови и домати, смачкани от булдозери; месо, изгорено пред входове на супермаркети; различни видове сирена, изгорени в "руско фондю". Млад репортер хвърля радостно пита кашкавал под веригите на трактор. На 6 август, съобщи руска новинарска агенция, в страната са изгорени 300 тона храни.

Всичко това се прави с благословията на руския президент Владимир Путин. Миналата година правителството забрани вноса на храни от страни, наложили санкции срещу Русия. А сега храни, промъкнали се през ембаргото, биват унищожавани в името на руския суверенитет.

В страна, преживяла големия глад през 1930-те години, в която стотици хиляди хора умряха от гладна смърт по времето на блокадата на Ленинград, а 22 милиона души (днес) живеят под чертата на бедността, унищожаването на храна е табу. А още по-шокиращо е, че това се превръща в публичен спектакъл. Руската телевизия допълва темата с кадри на угрижени европейски фермери, страдащи от руската забрана. Всъщност обаче от контрасанкциите на Путин страдат най-вече обикновените руснаци: замогналите се, които обичаха вносни плодове и сирена, вече нямат тази възможност, а бедните трябва да гледат как храна се прахосва пред очите им.

Целта на Путин е да затвърди националния обсаден манталитет и да покаже, че руснаците могат да се справят с наложените им от чужбина санкции, казва един коментатор. Висши руски официални лица представят в статии своята страна като крепост, обсадена от врагове. Миналата седмица председателят на руската Дума - Сергей Наришкин, писа в проправителствен вестник и обвини Америка, че планира провокация в близкото бъдеще. "Може да запитате, каква е (нейната) крайна цел? Отговорът е един и същ, както винаги: нейният външен дълг е огромен и ограбването на други страни е любимият й начин на действие", писа той.

Голямото загробване на храни от Кремъл укрепва идеологията на политическа мобилизация, насаждана от Путин в последните няколко години. След рухването на съветския режим, ускорено от дефицита на храни и от неспособността на държавата да осигури стоки от западен стил, руснаците прегърнаха консуматорството през последните две десетилетия. Повишаващите се налични доходи и подобрената търговска мрежа се смятаха за най-голямото постижение през първите 10 години от властта на Путин. Супермаркети от европейски тип и улични бистра интересуваха новата руска средна класа повече от политическите партии. По-голямата част от това, което руснаците консумираха, беше вносно.

Този социален договор от първото десетилетие на века сега тлее като купчина току-що конфискувани (и подпалени) холандски лалета. Вместо нови супермаркети Русия инсталира по границите си пещи за изгаряне, за да се защити от западните храни. Конфликтът със Запада обяснява задълбочаващата се криза в руската икономика, твърдят служители. (Русия пострада от двуцифрена инфлация и спад от 4,6 процента на брутния вътрешен продукт за миналата година.) След като не може или не желае да реформира икономиката, Кремъл предлага национализъм в замяна на вносните луксозни стоки.

Не само хранителни стоки бяха засегнати от контрасанкциите на Путин. Блокиран се оказа вносът на значително по обем медицинско оборудване, включително скенери за ядрено-магнитен резонанс и дефибрилатори. Щом Русия е във война, както твърдят нейните управници, налагат се жертви. За първи път от рухването на комунистическия режим държавата се намесва в личния живот на хората, ограничавайки избора им и натрапвайки промени на всекидневните им навици.

В статия неотдавна Владимир Якунин - шеф на руската железопътна компания, бивш офицер от КГБ и приятел на Путин, цитира Иван Грозни: "Ако искаш лесно да разгромиш една страна, давай й от твоята храна." "Консуматорството разрушава и най-незначителните изблици на духовност, на историческа традиция и на национална култура", писа Якунин. (Според опозиционния блогър и борец срещу корупцията Алексей Навални внукът на Якунин учи в частно училище в Лондон.)

Трудно е да се схване как мачкането на праскови и домати с булдозери ще направи Русия по-духовна. Но то изглежда като поредна стъпка към превръщането й в по-гладна, по-сърдита и по-малко стабилна страна.

Източник: БТА