Гергов: Държавата бе ощетена при сделката за Цигарена фабрика-Пловдив
Гергов: Държавата бе ощетена при сделката за Цигарена фабрика-Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency

Държавата е била ощетена от сделката за Цигарена фабрика – Пловдив, алармираха участници на пазара. При сключената на Българска фондова борса сделка вчера продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв., като според неуспели да въведат поръчките си, процедурата по продажбата е съмнителна.

Фабриката бе продадена за малко повече 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11:30 и 12:00 часа. Постигнатата цена на акция е 36,569 лв., което е повече от минимално обявената от инвестиционния посредник Еврофинанс АД 24.90 лв.

Сред кандидатите за купувачи по време на вчерашната търговска сесия на борсата са били бизнесмените Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.

Според Гергов процедурата е опорочена и навява съмнения, че параметрите на сделката са определяни съобразно определен клиент. Ветко Арабаджиев пък имал намерение да поиска проверка на сделката от компетентните власти.

Пред Дарик от инвестиционния посредник Еврофинанс АД обясниха, че са сключили сделката 4 минути преди 12 часа от притеснения да не изпуснат срока за продажбата. Параметрите по сделката действително дават възможност на посредника да избира момент, в който да пусне поръчката за продажба.

От Българска фондова борса също не намериха нередност в изпълнението на сделката, която след обявяването й за сключена е вече неотменима, а по закон самоличността на купувача ще бъде разкрита до два дни.

По информация на Дарик – Пловдив, купувачът е фирма, близка до Винпром Пещера АД.

DarikFinance.bg