Генералният директор на Мерил Линч подава оставка
Генералният директор на Мерил Линч подава оставка / Снимка: БГНЕС

Президент-генералният директор на американската банка Мерил Линч, Стенли О'Нийл, е решил да подаде оставка заради лошите финансови резултати на банката, съобщи Уолстрийт джърнъл, цитиран от Франс прес. Очаква се решението да бъде огласено днес.Административният съвет на Мерил Линч в събота стигна до заключението, че О'Нийл трябва да се оттегли.

Според Уолстрийт джърнъл съветът ще пристъпи към широкообхватно търсене, едновременно в компанията и извън нея, за да избере негов заместник.Миналата седмица Мерил Линч предизвика шок, обявявайки загуби за тримесечието от 2,24 млрд. долара и най-вече обезценяването на активи за около 8 млрд. долара. Само 19 дни преди това обезценката се изчисляваше на "едва" 4,5 млрд. долара, отбелязва АФП.

Още в петък пазарите смятаха оставката на О'Нийл за даденост, което доведе до поскъпване на акциите на компанията с близо 9 на сто на Нюйоркската борса. Напускайки поста си, О'Нийл ще получи най-малко 159 млн. долара, 30 млн. от които като пенсионни обезщетения, а 129 млн. долара в опции за акции. Името, което се споменава най-често като евентуален негов заместник, е Лорънс Финк, президент-генерален директор на инвестиционната компания Блекрок, притежавана отчасти от Мерил Линч. Сред останалите потенциални негови заместници е съпрезидентът на Мерил Линч - Грегъри Флеминг.

О'Нийл е един от малкото чернокожи, заемащи толкова важен пост на Уолстрийт. Той управлява Мерил Линч от 2003 година. Под негово ръководство банката отчете 5,2 млрд. годишни печалби между 2003 и 2006 година, в сравнение с 2,1 млрд. долара през предишните пет години. Това стана благодарение на засиленото й присъствие на новите пазари. Именно заради този рискован избор обаче тя пострада много повече от конкурентните банки от кризата с високорисковите ипотечни кредити. Огромните обезценки, обявени миналата седмица, се обясняват с обема на позициите на банката на пазара на облигации, гарантирани с лоши ипотечни кредити, равняващи се на една осма от борсовата стойност на Мерил Линч.

Смята се, че банката още не е излязла от затрудненията, тъй като според анализатори от конкурентната Голдман Сакс през четвъртото тримесечие може да се наложи обезценка за още 4,5 млрд. долара. Една акция на Мерил Линч сега струва с 32 на сто по-малко от рекордната й стойност от около 98 долара през януари, преди кризата с високорисковите ипотечни кредити.