Франция и Германия сковани от транспортни стачки трети ден
Франция и Германия сковани от транспортни стачки трети ден / netinfo

Стачки затрудняват железопътният трафик в Германия и Франция. Най-дългата и най-всеобхватната в историята на германския железопътен транспорт продължава трети ден, като най-силно засегната е източната част на страната, съобщи държавната железопътна компания Deutsche Bahn (Дойче бан).

Трети ден продължава стачката на локомотивните машинисти в Германия, като най-силно е засегнат товарният трафик, особено в източната част на страната. Там в движение са само най-важните товарни влакове, съобщи държавната железопътна компания Deutsche Bahn (Дойче бан), цитирана от ДПА.

Очаква се стачката да засегне 4,8 милиона редовни пътници, които използват услугите на градските и регионалните влакове. Очаква се и двете стачки да приключат утре в 2:00 ч. местно време, посочва ДПА.

Deutsche Bahn не даде признаци, че обмисля да приеме исканията на синдиката GDL (Ге Де Ел), който се бори за увеличение на заплатите с 31 процента и отделен трудов договор. Машинистите на товарните влакове започнаха протестните си действия в сряда по обяд, а колегите им от пътническите влакове се присъединиха вчера сутринта.

Трети ден продължава и стачката във Франция срещу премахването на специалните режими за пенсиониране, предаде Франс прес.

Френската железопътна компания SNCF (Ес Ен Се Еф) е предвидила 250 високоскоростни влака Те Же Ве  (TGV) да се движат по националната мрежа, докато броят им обикновено е 700. Предвижда се влакове Eurostar ("Евростар") до Лондон да изпълняват обичайното си разписание. Влаковете Thalys ("Талис") до Брюксел, Амстердам и Кьолн също се очаква да се движат нормално.

Броят на регионалните влакове е намален наполовина, като някои линии е предвидено да бъдат обслужвани от 2500 автобуса. В района на Париж се очаква да се движат 2 до 4 влака на час по някои линии, като са осигурени допълнително 1000 автобуса.

Не е изключено стачката да продължи до неделя, независимо от изявлението на министъра на труда Ксавие Бертран, който изрази готовност да обсъди с профсъюзите възникналите проблеми, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Следващото решение за удължаване на срока на стачката се очаква да бъде прието на събранието на профсъюзите по-късно днес.