Финансовата криза мъчи големи корпорации
Финансовата криза мъчи големи корпорации / снимка: Sofia Photo Agency

Лоши резултати заради световната финансова криза обявиха някои от най-големите корпорации в света. Компаниите-гиганти са принудени да съкращават работни места, а отчетите им за последните месеци светят в червено. Сред най-големите губещи са автомобилните компании Ford (“Форд”) и Daimler (“Даймлер”).

Американската Ford "изгоря" със 7,7 милиарда долара в брой и отчете загуба от 129 милиона долара за третото тримесечие. Компанията съобщи също, че ще съкрати с 10 процента разходите си за работна сила в Северна Америка в опит да се справи с най-лошата икономическа криза през последните десетилетия.

Германският гигант Daimler, производител на автомобилите с марка Mrecedes-Bentz (“Мерцедес-Бенц”), Smart (“Смарт”) и Maibach Майбах, обяви спад от 18 процента на продажбите си за октомври заради все по-тежките условия на ключови пазари.

Сривът не подмина и високотехнологичния сектор. Четвъртата по големина в света компания за производство на персонални компютри Lenovo отчете спад с цели 78 процента заради глобалния икономически спад, нанесъл удар върху продажбите.

Най-голямата в света компанията за производство на детски играчки Mattel (“Мател”) също е в затруднение и ще закрие 1000 работни места, за да може да се справи по-добре с една от най трудните икономически кризи "за последните 100 години", коментира Франс прес.