Фермери решават дали да протестират след срещата в Брюксел
Фермери решават дали да протестират след срещата в Брюксел / снимка: Sofia Photo Agency

Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите се разграничава от политизирането на протестните действия на млекопроизводителите.

„Не считаме за нормално в тази ситуация да се иска оставка на правителството, защото нашите проблеми могат да бъдат решени единствено и заедно с Министерството на земеделието”, заяви на заседание на Управителния съвет на асоциацията във В. Търново председателят и Христо Друмев.

Срещата на 3 септември между министър Цветанов, вицепремиера Плугчиева и еврокомисар Бойл доведе до уклончиви отговори и ние не сме доволни от постигнатите в Брюксел резултати, каза Друмев. Според него така договорената помощ няма да помогне за развитието на сектор „Животновъдство”.

На 19 септември предстои отново среща с еврокомисар Бойл в Брюксел, на която ще участват и фермери. Едва след тази среща ние ще решим какви да бъдат следващите ни действия. Дотогава няма да предприемаме протести и въпреки че подкрепяме протестите на Асоциацията на млекопроизводителите с председател Цаконски, няма да се включим в тях, заяви Друмев.

Той подчерта, че трябва при вземането на решения за бъдещето на млекопроизводителите да се имат предвид становищата на всички в бранша, а не само на Цаконски, който по думите му е завзел инициативата да представлява фермерите.