Фермери поискаха оставката на правителството
Фермери поискаха оставката на правителството / снимкa: БГНЕС
Около 500 протестиращи фермери поискаха оставката на правителството от връх Шипка. Те настояват за пълния размер на субсидиите и за по-голям контрол върху храните. Животновъдите блокираха два пъти прохода, но до сериозни сблъсъци с полицията не се стигна.

За да подкрепят своите колеги, на протеста дойдоха птицевъди, рибопроизводители и млекопроизводители от цялата страна. Там бе и председателят на синдикатите на говедовъдите в Румъния Костел Караш. „Ние сме тук, за да ви подкрепим. Колкото дни продължи протестът, толкова ще останем”, каза той в началото на митинга.

Лидерът на Националната асоциация на млекопроизводителите Адриан Цаконски заяви, че протестиращите настояват за оставката на правителството.

„Осем месеца ние чакаме и нищо не получаваме. Какво може да поискаме друго?! Ние не искаме да излизаме от България, искаме да сме тук. По-добре да си отиде правителството, а фермерите да си останат в страната”, коментира Цаконски.

На протеста присъства и евродепутатът Петя Ставрева, която каза, че напълно подкрепя протеста на фермерите и ще проведе разговори в Европейската комисия, тъй като парите, които очакват млекопроизводителите, са напълно заслужени.

Протестиращите два пъти през деня блокираха прохода Шипка за по 5-10 минути. До сериозни сблъсъци с полицията обаче не се стигна. Следващата протестна акция на фермерите е насрочена за 27 август пред Министерски съвет. Тогава започват и безсрочните протестни действия.