Еврото не успя да спечели по-сериозни позиции към долара
Еврото не успя да спечели по-сериозни позиции към долара / netinfo

Важно за долара, от техническа гледна точка, днес се оказа нивото 1.5840, до което щатската валутасе понижи към еврото около обед. Веднага след това обаче единната валута отстъпи с около цент, след като бяха оповестени данните за инфлацията в еврозоната. Евростат отчете, че за юни, на годишна база, инфлацията в зоната се е повишила до 4%.

По-големи загуби за еврото обаче бяха ограничени от очакванията за повишаване на лихвите през седмицата от страна на Европейската централна банка.
Дилъри коментираха, че дори да има увеличение на лихвите е важно как това ще бъде прието от пазарите. От една страна е ясно, че ще се увеличи лихвеният диференциал, което ще бъде в полза на еврото, но е възможно и пазарът го изтълкува като спънка пред растежа, и тогава може да има обратната реакция на борсите, сподели пред DarikFinance.bg Енчо Стайков от СИБанк.

След влизането на американските пазари щатската валута се повиши до $ 1.5764 за 1 ?, а към японската йена „зелените пари” поскъпнаха до близо 106 ¥ за 1 ?.

За утре Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5764 за 1 ?, а Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.24069

Фондовата търговия в Съединените щати започна най-напред със спад за основните индекси с около половин процент, но след 17.00 ч. българско време трендът се обърна и част от индикаторите поеха нагоре. За обръщането на посокатадопринесе повишението на акциите на производителните компании, заради скока на металите и петрола на стоковите борси.

На Уолстрийт високотехнологичният индекс NASDAQ COMPOSITE все още продължава да се движи със загуба от 0.20% до 2 311 пункта.
Широкият S&P 500 обаче добавя 0.29% до 1 282 пункта, а индустриалният DOW JONES INDUS се повишава с 0.12% до 11 360 пункта.

Европа малко преди края на търговията е с разнопосочна търговия. Ръстът на цените на суровините повиши акциите на производителите, което успя частично да изтрие съмненията на инвеститорите от високата инфлация отчетена в еврозоната. DAX INDEX във Франкфурт губи 0.50% до 6 389 пункта. Повишение обаче инкасираCAC 40 INDEX в Париж, който прибавя 0.33% до 4 411 пункта. Във Великобритания FTSE 100 INDEX се повишава с 1.20% до 5 596 пункта, основно заради увеличението на акциите на BP Plc.

* Информацията е актуална към 17.45 ч. българско време

DarikFinance.bg