Експерт предлага дългото отсъствие от работа по болест да топи платената отпуска
Експерт предлага дългото отсъствие от работа по болест да топи платената отпуска / снимка: БГНЕС, архив
Петър Ганев
46659
Петър Ганев
Божидар Данев
  • Петър Ганев
  • Божидар Данев

При дълго отсъствие от работа по болест или заради майчинство да се намалява броят на дните платена отпуска. Това предложи икономистът Петър Ганев на дискусия, посветена на Бюджет 2012 г. По думите му – отпуските трябва да се смятат пропорционално спрямо отсъствията по други причини – т.е. ако някой е отсъствал половин година от работа, то и правото му на платен отпуск трябва да се намали наполовина – т.е. от 20 дни да стане 10 дни.

"Малко предложение за малка реформа от страна на бизнеса по отношение на отпуските, нещо, което се говори напоследък. Мисля, че може да се направи. За какво става дума? Представете си примерна майка, която е две години в майчинство в момента, в който се върне от работа, тя има натрупана отпуска. Не е въпросът в отпуската. Въпросът е, че пропрционално би следвало да се намаля на база на това колко си бил в болнични. Отпуската е да починеш от работа. Ако ти цяла година не си работил, няма какво да почиваш. Не че майчинството е лесно, просто е друго. Тоест ако в годината имаш 20 дни отпуска, шест месеца си бил болен, то би следвало да ти остане платен отпуск десет дни, половината от това, което всъщност би работил", обясни идеята си Ганев и допълни, че това е малко предложение, но има значение за бизнеса в дългосрочен план.

Представителите на работодателските организации приеха позитивно идеята, а на синдикатите заявиха, че подобна идея трябва да се обмисли. Божидар Данев от Българската стопанска камара от своя страна обърна внимание, че големият проблем е в закриването на работни места. По думите му трябва да потърси решение и на намаляващата ликвидност в икономиката, която може да се окаже проблем в дългосрочен план.

"Никой не говори за тотално влушаващата се ликвидност в икономиката. Споменава се, но ние имаме вече 18 на сто лоши кредити. При лошата ликвидност в икономиката и спадането на цените на обезпеченията, ами извинявайте всички банки са вече с щнорхели. Тази дълбока опасност, когато са под водата, никой като че ли не разсъждава върху тази опасност", коментира Данев.

По време на дискусията Бюджет 2012 г. бе определен като консервативен и кризисен, но в него липсват реформи.