Еколози се противопоставят на промени в Закона за лова
Еколози се противопоставят на промени в Закона за лова / netinfo

Екологични организации се обявиха категорично против предложените промени в Закона за лова и опазване на дивеча и решението на Комисията по земеделие и гори да удължи срока за ловния сезон за водоплаващ дивеч до 28 февруари. От Националното ловно-рибарско сдружение, пък обориха тезата на екоорганизациите и подкрепиха удължаването на срока на ловния сезон.

По думите на Стефан Аврамов от фондация „Биоразнообразие”, тези промени нарушават директиви на Европейската Комисия и българския Закон за биологично разнообразие. Той допълни, че по този начин се създават и предпоставки за корупционни практики, нарушават се демократичните норми и се застрашава природата. Като основен аргумент, Аврамов посочи, че водоплаващите птици натрупват хранителни запаси през февруари. Категорично против това твърдение пък се обяви Михаил Бояджиев от Националното ловно-рибарско сдружение. „Това не отговаря на истината. Запасът от енергия във всички бозайници и птици се натрупва през лятото и есента, когато има богата хранителна база”, обясни Бояджиев.

Природозащитниците заявиха, че удължаването на срока застрашава главно пъдпъдъците, гургулицата, червеногушата и белочелата гъска.

Над 50 мечки годишно се избиват в България, добавиха още от екологичните организации. По думите на Андрей Ралев от сдружение за дива природа „Балкани”, официалната статистика показва, че популацията на благородния елен е спаднала до 17 хил. броя. По негово мнение обаче, реалната бройка е около 5 хил. елена.

Според Ралев, удължаването на срока за лов ще намали и броя на чуждестранните туристи и ще застраши бизнеса на организациите за алтернативен туризъм.

От екоорганизациите се заканиха, че ако промените бъдат приети, те ще сезират ЕК. По думите на Аврамов, тези промени се правят, за да удовлетворят определени политически интереси.