Еколози: Превантивните мерки срещу наводнения са недостатъчни
Еколози: Превантивните мерки срещу наводнения са недостатъчни / netinfo

Българското правителство продължава да изразходва значителни средства за потушаване на последиците от наводненията, вместо да планира тяхното предотвратяване и да разработи национална програма за управление на риска от наводнения, се казва в становище на коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България”.

Броят на жертвите и размерът на щетите ще расте, категорични са природозащитниците. Според тях превантивните мерки, които сега се вземат - поддръжка и строеж на нови диги и систематично обезлесяване на речните корита, наречено „почистване”, са недостатъчни. Те се извършват без граждански контрол и често са свързани със злоупотреби. Прочистванията и дигите присъстват в европейските стратегии и планове за управление на риска от наводнения, но са второстепенни и само част от необходимите мерки, убедени са от „За да остане природа в България”.

Еколозите припомнят, че още от 2005 г. настояват да се разработи Национална програма за управление на риска от наводнения и планове за действие по поречията, като се включи европейската политика и опит.

Трябва да се преустанови практиката за унищожаване на крайречната растителност, без за това да има доказана необходимост, да се спре изсичането на горите във водосборните басейни и да се преустанови интензивният добив на инертни материали в речните корита, предлагат още природозащитниците.

Според техните наблюдения съвременната европейска политика за предотвратяване на наводнения се основава на оценка на риска и съобразяване на човешките дейности с този риск, както и на запазването на речните екосистеми и техните естествени защитни функции.