Дянков не е обещавал да плати субсидиите на земеделците до края на януари
Дянков не е обещавал да плати субсидиите на земеделците до края на януари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков не е обещавал да плати евросубсидиите на земеделците до края на януари
61214
Дянков не е обещавал да плати евросубсидиите на земеделците до края на януари
  • Дянков не е обещавал да плати евросубсидиите на земеделците до края на януари

Министерството на финансите никога не е обещавало да изплати
субсидиите на земеделските производители до края на месец януари. Това
заяви в парламента вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Според Дянков протестите на зърнопроизводителите няма да успеят да
постигнат целта за по-ранно изплащане на евросубсидиите. В началото на седмицата от Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че излизат на едноседмичен протест пред парламента през втората половина на февруари заради неизплатените средства .

По процедура изплащанията на средствата за единица площ се правят между края на ноември и края на юни, каза министър Дянков и подчерта, че по никакъв начин няма забавяне от гледна точка на бюджета относно това кога ще се плаща на зърнопроизводителите на единица площ. "Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", каза Дянков.

Министерството на финансите никога по никакъв начин не е обещавало, че субсидиите ще се изплатят до края на януари, каза Дянков и обяви, че подобно обещание би било безотговорно. Министърът обясни, че именно през първия месец на 2013 година е направено плащане по облигационен заем на стойност 2 млрд. лева, а отделно от това още 1,5 млрд. лева за отишли за запълване на сметките по различни социални програми.  Така през януари извънредно и над това, което всеки месец се изразходва, са дадени 3,5 млрд. лева. Тази е и причината дефицитът за януари да възлиза на близо половин милиард лева, стана ясно от думите на Дянков, който се позова на предварителни данни за изпълнението на бюджета. "При такъв дефицит в месеца не е сериозно да се казва "Ние си искаме парите по-рано, отколкото е процедурата", категоричен е вицепремиерът.

Той подчерта, че протестите на зърнопроизводителите за неизплатените субсидии няма да се увенчаят с успех по отношение на по-ранно изплащане на парите от обявеното от министъра.

Над 83 хиляди са засегнатите земеделци, които чакат парите си от правителството. Фермерите се заканиха да блокират центъра на столицата от 18  до 22 февруари. Близо 1 милиард лева са евросубсидиите за 2012-та година, които държавата трябваше да преведе по сметките на фермерите до края на миналия месец.