Димитров: СО ще увеличи дела си столичното парно, но при три условия
Димитров: СО ще увеличи дела си столичното парно, но при три условия / снимка: Sofia Photo Agency

Държавата е съгласна Столична община да увеличи дела си в „Топлофикация-София” с 55 млн. лева, но при изпълнението на три условия, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. В писмото си до кмета на столицата Бойко Борисов и до председателя на общинския съвет Андрей Иванов, министърът на икономиката посочва, че решението може да бъде взето ускорено, но под условие, че ще бъдат спазени посочените изисквания.

Условията включват разрешение, според което увеличение на капитала на столичната „Топлофикация” с 55 млн. лв. не представлява държавна помощ. Друго изискване е да не се нарушават текстове от Закона за приватизация, ако в този случай се използват средства от социалния общински приватизационен фонд и също така трябва да има съгласие на банките кредитори по държавно гарантираните заеми на „Топлофикация” за увеличението на капитала на дружеството.

В случай че Столична община не поеме тези ангажименти, държавата е готова да придобие безвъзмездно акциите на общината в дружеството, пише в писмото си Петър Димитров.

В петък самият министър получи писмо от председателя на СОС, в което общината предложи на държавата готовността си да поеме изцяло отговорността за собствеността и управлението на „Топлофикация”. От министерството обаче уточняват, че в писмото не пишело дали общината е готова безвъзмездно да прехвърли акциите си на държавата.