Да се въведат зелени сертификати за ВЕИ-централите, настоява енергиен експерт
Да се въведат зелени сертификати за ВЕИ-централите, настоява енергиен експерт / снимка: БГНЕС

Либерализирането на пазара и отпадането на регулираните цени за битовите потребители ще доведе до скок в цените на енергията с 15-20 процента и най-важният въпрос сега е да се намери решение как да се подпомогнат финансово домакинствата. Това коментира пред БТА Иван Хиновски, енергиен експерт и съветник на парламентарната комисия за контрол на работата на КЕВР.

Държавните предприятия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които сега произвеждат най-евтината енергия в микса за регулирания пазар, когато излязат на свободния пазар, ще започнат да продават на средната пазарна цена, която е по-висока. Оттам ще се повиши и крайната цена на електроенергията за бита, коментира Хиновски.

Освен това действията по удължаване живота на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" се движат на ръба на сроковете и може да се окаже, че трябва да се направят допълнителни анализи и проучвания, което да оскъпи почти двойно цената, изрази опасения Хиновски. Това по думите му ще означава увеличаване цената на енергията от централата.

Така или иначе пазарът ще се либерализира, съвсем скоро борсата ще заработи, но основният въпрос, върху който трябва да се помисли, е как да се подпомогнат българските домакинства да не усетят скока в цената на тока, категоричен е Хиновски.

Като първа стъпка трябва да се вземат мерки за изготвяне на нова категоризация на социално слабите домакинства и обхватът да се разшири. Има пари по европейски програми, с които могат да бъдат подпомогнати домакинствата, но все още не се предприемат такива стъпки, коментира експертът.

Много е важно също така да бъдат въведени зелените сертификати, които са търгуеми инструменти на западните борси, смята Хиновски. Зелените сертификати представляват документ, който удостоверява, че централите, работещи с възобновяеми източници, са произвели съответното количество енергия и тази енергия може да се търгува като "зелена" на големите енергийни борси в Европа, отбеляза Хиновски. Той поясни, че това е по-модерният механизъм в сравнение с изкупуване на енергията от ВЕИ по преференциални цени и въвеждането на зелени сертификати се препоръчва от ЕК.

Този механизъм е много важен за битовите потребители, защото преференциалните цени се заплащат от тях, а зелените сертификати - от международните борси. За да се въведат тези сертификати, трябва да се извършат законови промени, подчерта експертът.

По същия начин според него може да бъде решен и проблемът с по-високата цена на енергията от двете американски централи - просто трябва да им се даде възможност те да изнасят енергията си, каза Хиновски. Той отбеляза, че извън България има интерес за изкупуване на тяхната енергия. В момента обаче според сключения с НЕК договор, централите ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 нямат право да изнасят.

Спазването на лимитите за произведена енергия от ВЕИ няма да доведе до икономия от 100 млн. лв. за НЕК, защото компанията тълкува погрешно промяната в Закона за енергетиката, коментира още Хиновски. Според промяната НЕК вече ще е задължена да изкупува енергията, произведена от ВЕИ само до определения от КЕВР лимит за работа, а не цялото произведено количество.

НЕК обаче брои часовете, определени от КЕВР за работа на централите като календарни часове, а това са ефективните часове - часовете, които централите работят с максимално натоварване на мощностите си, отбеляза експертът. В момента се чака КЕВР да се произнесе дали това тълкувание на законовата промяна от страна на НЕК е правилно, но ако КЕВР се произнесе в полза на НЕК, зелените производители веднага ще започнат дела и най-вероятно ще ги спечелят, прогнозира Хиновски. Така, по думите му, съвсем не е ясно колко ще бъде икономията на НЕК от тази законова промяна, но тя в никакъв случай няма да е 100 млн. лв., а по-малко.

Въпреки предприетите до момента мерки, в НЕК продължава да се трупа дефицит, включително и в момента, заяви още Хиновски. Според него спасението е в преструктурирането на НЕК, създаване на фонд за провеждането на реформи и предприемането на икономии във всички държавни енергийни дружества.

Източник: БТА