Цените на металите паднаха на световните пазари
Цените на металите паднаха на световните пазари / снимка: БГНЕС

Кризата на световните фондови пазари предизвика силен спад на цените на металите, петрола и други стоки. Контрактите за тройунция сребро с доставка през септември поевтиняха с 1,06 долара до 11,495 долара, съобщи днес агенция Блумбърг. Спадът е най-значителният от 11 септември 2006 година.

Освен среброто съществено поевтиня и златото. За тройунция злато се предлагаха 658 долара, което бе с 3,2 на сто под цената през предходния ден. Платината понижи котировките си с 3,3 процента.

Подобна динамика се наблюдава и в търговията с други метали. Медта поевтиня със 7 процента и това бе рекорден спад от януари. Стойността на паладия се понижи с 6,5 процента. Други стоки, които силно поевтиняха, са кафето и памукът. Памукът понижи цената си с 5 процента и този спад бе максималният за последните две години. Общо от 19-те суровини, които влизат в индекса Reuters/Jefferies CRB, на 16 август спад бе отчетен при 18.

На световния пазар бе отчетен и спад на цената на петрола. За първи път фючърсите със сорта Брент минаха под 70 долара за барел.

Експерти, анкетирани от Блумбърг, свързват спада на стойността на суровините с факта, че инвеститорите търсят всички възможни варианти, за да получат налични средства и разпродават стокови контракти.

Кризата на световния фондов пазар е предизвикана от усложненията на ипотечния пазар в САЩ. Заради слабото повишение на цените на недвижимите имоти кредитополучателите на могат да компенсират стойността на кредитите. Това доведе до срив на всички световни пазари.