Цените на ипотечните кредити през октомври запазиха границите си
Цените на ипотечните кредити през октомври запазиха границите си / netinfo

През октомври, както и през септември, цените на ипотечните кредити се движеха в почти същите граници. Някои от банките навлязоха в промоционален период, като предложиха по-добри условия по кредитите си, други предложиха съвсем нови оферти, а трети следваха развитието на пазара.

През октомври също така БНБ публикува балансите на търговските банки, където също се наблюдават някои изменения. Промяната в пазарните дялове на някои банки е показателно за нарастване или намаляване на интереса към тях. Част от това е пряк резултат от предлаганите от тях оферти. Независимо от подобренията, при това чувствително, на офертите при някои банки, пазарът запази средно ниво на цените равно на това от септември.

Любопитен факт е, че след наложените рестрикции от страна на БНБ с цел ограничаване на кредитирането, средните цени на най-добрите оферти за ипотечни кредити се върнаха точно с година назад. Историческите стойности на Индекси МОИТЕ ПАРИ ясно го показват.

Индекс МОИТЕ ПАРИ - BGN

Стойността на индексът в лева е 7.97 процента. Настоящата стойност е само с 2 базисни пункта по-ниска от предходния месец и дава основание да се счита, че практически подобрение няма. Отново редица банки коригираха своите оферти и това оказа влияние върху стойността на индекса. През изминалия месец пет от банките, включени в Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN, направиха подобни. Две от тях подобриха своите предложения, а останалите три ги влошиха.

Първата от банките, подобряваща своята най-добра стандартна оферта, постига това в резултат на две корекции. Едната е свързана с премахване на таксата за усвояване, която до момента беше 1.50 на сто от стойността на кредита. Другата промяна засяга таксата за управление на кредита, която се повишава с 20 базисни пункта до 0.50 процента. Нарастването на тази такса не е толкова значимо и офертата, въпреки всичко се подобрява. Голяма роля за това има отпадането на цитираната по-горе такса. Така най-добрата оферта на банката е с 7 базисни пункта по-добра в сравнение със септември тази година.

Въпреки постигнатото подобрение, през изминалото тримесечие банката регистрира свиване на пазарния си дял при отпуснатите ипотечни кредити в левове. Към септември 2007 г. тя губи 1.70 процента от него в сравнение с притежавания през лятото.

Втората банка, подобрила офертата си, постига това в резултат на три корекции. Банката премахва три от основните такси: за разглеждане на документи, за усвояване на кредита, за управление на кредита. Така офертата й чувствително се подобрява, като от цената на кредита се отнемат 47 базисни пункта.

И тук, както при предходната банка, въпреки подобренията се отчита свиване на пазарния дял. Отстъпването е незначително (0.29 процентни пункта), но все пак е показател, че през последното тримесечие банката не е съумяла да привлече достатъчно нови клиенти.

Първата от банките, влошаващи своята най-добра оферта, дължи това на един единствен фактор – покачил се SOFIBOR. Този компонент е сред основните съставящи лихвата и той е причината за нейното покачване. Така най-добрата оферта на банката вече струва с 72 базисни пункта по-скъпо. Що се отнася до пазарния дял на банката – тя придобива нови 9 базисни пункта към него.

Втората банка с влошени оферти също дължи това на покачване на своите лихви и на нищо друго. Покачването в лихвата е в размер на 25 базисни пункта. Тя рефлектира върху Годишният процент на разход (ГПР), като го завишава с почти същия размер. Относно пазарния дял на банката, тя запазва своите позиции, като дори добавя 2 базисни пункта към него.

Последната от банките с по-лоши оферти дължи това на преобразуваната годишна такса за управление в месечна. С новия размер на таксата на практика се отчита завишение с около 65 базисни пункта. В подобен размер е и отражението върху ГПР по офертата.

Банката повишава пазарния си дял спрямо предходното тримесечие с 14 базисни пункта.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

При индекса в евро ситуацията е сходна. Същите пет банки отчитат корекции и по офертите си в евро. Разликата тук е, че банките, подобряващи своите оферти, са три, а тези, които ги влошават, две. Независимо от това, индексът не променя своята стойност спрямо септемврийската. Актуалната му стойност отново е 7.50 процента.

Както при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN, така и тук първата банка, подобряваща своята най-добра оферта, дължи това на два фактора – отпада таксата за усвояване на кредита; повишава се годишната такса за управление. Подобрението е в размер на 4 базисни пункта.

И тук, както и при левовите кредити, банката губи част от своите позиции. Свиването на пазарният й дял през изминалото тримесечие е почти три пъти по-голямо от това при левовите кредити. Банката губи 4.76 процента от дела си при отпуснатите ипотечни кредити в евро.

При втората банка, подобрила своята най-добра оферта, причините са същите – отпадане на три от основните такси. Така най-добрата й оферта вече е с 46 базисни пункта по-добра. Пазарният дял на банката, за разлика при кредитите в левове, се повишава. Тя добавя нови 34 базисни пункта към него.

Третата банка с по-добра оферта дължи подобрението й на по-ниския EURIBOR, който участва във формирането на лихвата. Подобрението в офертата е в размер на 11 базисни пункта. За разлика от дела й при левовите кредити, тук той намалява с 15 базисни пункта.

При банките, влошаващи своите условия, причините за това са същите, както при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN, тъй като това са същите банки. При първата от тях годишната такса за управление се превръща в месечна (ГПР се покачва с 64 базисни пункта), а при втората се покачва лихвата (ГПР се покачва с 17 базисни пункта). Първата банка добавя 45 базисни пункта към пазарния си дял, а втората 21.

Неколкократно бяха отчетени промени в пазарните дялове на банките. Очевидно е, че мерките на БНБ за ограничаване на кредитирането са дали своето отражение при някои от трезорите. За да неутрализират оттока на клиенти, някои от банките направиха значителни корекции по офертите си. Дали това ще даде нужния резултат, тепърва ще бъде обект на анализ. Факт е, че мерките на БНБ имат своето отражение и след покачването на средната цена на най-добрите оферти за ипотечен кредит през септември, те се запазват и през октомври. За съжаление, нивото е по-високо, което връща цените година назад.