Бруно Кросби: Нужен ви е добре функциониращ кадастър
Бруно Кросби: Нужен ви е добре функциониращ кадастър / netinfo

Интервю на Калиман Мечкаров с Бруно Кросби – генерален секретар на Световната организация за недвижими имоти (FIABCI), която избра София за домакин на най-престижното събитие в областта на недвижимите имоти.

България има бързо растящ пазар на недвижими имоти в България, цените ви са много интересни и привлекателни за чуждестранните инвеститори, каза за предаването „Портфейл” на „Дарик” радио Бруно Кросби. Функционирането на Кадастъра е важно условие за инвеститорите, тъй като с него се гарантира собствеността на имота

Какви са причините да изберете София за домакин на подобно събитие?

Избрахме София по няколко причини. Първата причина е, че имаме така наречената братска организация, наречена Централноевропейската мрежа на асоциациите за недвижима собственост (CEREAN). CEREAN и FIABCI се опитват от дълго време да съберат на едно място, да провеждат заедно събитията си. Това го правим, за да може да спечелим време и за да може членовете на двете организации да се срещнат. Избрахме София за домакин на това събитие, защото тяхната организация - Национално сдружение за недвижими имоти (НСИ) членува както в CEREAN, така и в FIBCI. Друга причина да изберем София е, че страната ви има бързо растящ пазар на недвижими имоти.

Какви са предимствата и недостатъците на пазара на недвижими имоти в България?

Предимствата на пазара на имоти в България са най-вече цените и разнообразието, което предлагат – офиси, жилища, търговски площи. Като цяло има много запитвания от Северна Европа за втора ръка къщи в южната част на континента. Затова България е интересна и привлекателна както за обикновените хора, така и за по-крупни инвеститори.

Какви са професионалните стандарти, които България трябва да покрие?

На първо място агенциите за недвижими имоти и хората, които се заети в този бранш трябва да гарантират качеството на услугите, които предлагат. Също така трябва да гарантират и произхода на собствеността. Не познавам в детайли пазара на недвижими имоти в България и не знам дали това е проблем, но в някои държави, като например тези в бивша Югославия, някой може да притежава документ за собственост на имот, но в последствие да се окаже, че не го притежава. Например в Хърватска, по време на войната, много хора са били принудени да избягат от домовете си. От бомбардировките обаче къщите им са били разрушени. През това време някой купува мястото, за да построи къща за живеене, магазин или офис. След време, обаче, тези, които са избягали от войната се завръщат и претендират, че си искат собствеността.

В България не е имало война, но това е пример, който показва, че е нужно да се гарантира собствеността. Затова Кадастъра трябва да функционира много добре, за което пък е нужно добра функционираща съдебната и законодателна система. Ако тези две системи не са ефикасни, то никой чужденец няма да иска да инвестира в България. Също така много е важно да има прозрачност и професионализъм в отношенията между самите агенции за недвижими имоти. Клиентите трябва да знаят какви комисионни ще им бъдат дадени и от кого. Ако комисионните се разделят, трябва много точно и ясно да се знае каква сума при кого отива. Ако това не се случва, чуждестранната агенция за недвижими имоти няма да иска да работи в България. Във финансовата част всичко трябва да е прозрачно и ясно.

Какво ще се случи според Вас с пазара на недвижими имоти в България след приемането на страната в Европейския съюз?

Смятам, че влизането на България в ЕС ще окуражи чуждите инвестиции на пазара на недвижими имоти. Ще се случат различни неща в различните сектори на този пазар. Пазара на търговските площи се различава от този на офисите и от този на жилищата. Що се отнася до цените, смятам, че тяхното покачване или падане не зависи само от приемането на България в Европейския съюз.

Във Франция например, в последните години цените на недвижими имоти рязко се покачиха. Подобен феномен се забелязва също така в Испания и Великобритания. От друга страна, в други страни, като Германия например, това не се случи. Затова е много трудно да се прогнозира какво точно ще се случи с цените на имотите в България. Запитванията навсякъде са различни. Както казах вече, много от хората от Северна Европа искат да купят къщи в южната част на континента, за да може да прекарат старините си на място, където климатът е по-благоприятен.