Божков: Авансовото вдигане на здравната вноска е доста неясен ход
Божков: Авансовото вдигане на здравната вноска е доста неясен ход / снимка: Sofia Photo Agency

Превръщането на държавата в най-големия осигурител е ход, който само в момента има положителен ефект, заяви председателят на центъра за икономическо развитие Александър Божков.

Той обясни, че когато се планира промяна в пенсионната система, тя се планира за години напред и не може да се сменя напрекъснато в зависимост от конюктурата. На заседанието на тройната коалиция край Разлог през уикенда стана ясно, че от следващата година работниците и служителите ще поемат 8 процента от осигурителната тежест, 10 процента ще бъде за работодателя и 12 на сто за сметка на държавата.

Александър Божков нарече новата идея на правителството краткосрочен ход с непредсказуемо бъдеще и обясни: „Защо правителството смята, че може да вкара държавни пари в пенсионната система? Защото има голяма събираемост на корпоративния данък. Това казва премиерът Станишев.След няколко години, когато изведнъж се окаже, че няма голяма събираемост, няма излишък, какво ще се получи с българската пенсионна система? Ще трябва да вдигат данъците ли? Ще трябва да увеличават инфлацията ли? Не може 10 години след началото на пенсионната реформа да се връщаме отново към решаващо участие на държавата във формирането на пенсиите.

Относно увеличаването на здравната вноска от 6 на 8 процента Божков коментира: „Никой не може да ни убеди, че парите, които се съберат в момента, са недостатъчни. Парите се разходват по грешен начин. Авансовото вдигане на здравната вноска, без да е ясно как ще се харчи тя след това, е всъщност един доста неясен ход.”